Mednarodno
torek, 13. februar 2018

Go Green in the City 2018

Svetovno študentsko tekmovanje za pametna in energetsko bolj učinkovita mesta.

Schneider Electric, vodilno podjetje za digitalno transformacijo upravljanja z energijo in avtomatizacijo, je pravkar začela z Go Green in the City 2018, svoje globalno tekmovanje na temo skrbi za okolje v mestu z namenom odkrivanja pogumnih idej in inovativnih rešitev za pametna in energetsko bolj učinkovita mesta.

V svojem osmem letu obstoja je Go Green in the City postal glavni dogodek za vse študente ekonomskih in tehničnih fakultet iz celega sveta. V letu 2017 je v tem tekmovanju sodelovalo skoraj 20 tisoč mladih inovatorjev s tri tisoč univerz iz 180 držav, od česar 58 odstotkov žensk. K tekmovanju Go Green in the City tekmovalce pritegnejo visoki vložki v obliki možnega mentorstva, navezovanja stikov, denarnih nagrad ter poslovnih in zaposlitvenih priložnosti.

V tekmovanje so dodane tri nove teme, da bi se fokus zadržal na digitalizaciji

Letošnje tekmovanje v letu 2018 bi moralo pritegniti še več interesa zaradi raznovrstnih tem. Študentje so pozvani, da predstavijo svoje drzne zamisli v eni od petih kategorij: trajnostni razvoj in vključevanje, digitalna ekonomija, inteligentna veriga nabave, kibernetična varnost, ali “brez omejitev/pogumne zamisli za ohranitev okolja ” (katerakoli tema). Temi “trajnostni razvoj in vključevanje” ter “brez omejitev” sta popularni že več let. Na novo dodane tri kategorije so odraz večje osredotočenosti na digitalizacijo, skupaj s pristopom k inovacijam “samo nebo je meja”.

Olivier Blum, vodja Oddelka za človeške vire v podjetju Schneider Electric, komentira: »Schneider Electric ima pogumno vizijo reševanja energetskega paradoksa na našem planetu. Tekmovanje Go Green in the City je zamišljeno kot platforma za mlade inovatorje, da bi ti postali del naše vizije. Pomoč študentom pri razvijanju njihovih drznih idej za nove trajnostne rešitve in pridobivanju podpore v naši industriji je za nas izvrsten način pospeševanja pozitivnih sprememb.«

To navdušenje se lahko vidi tudi pri tekmovalcih. Raja Jain in Nimisha Gupta iz Instituta IIT Roorkee v Indiji sta v letu 2017 osvojili prvo mesto na zaključnem tekmovanju Go Green in the City za svoj sistem zračnega hlajenja “Evacool”. Povedali sta: »Go Green in the City je uresničitev sanj! Z zmago na tem tekmovanju imava občutek, da sva nekaj dosegli, po drugi strani pa sva si skozi učenje pridobili bogate izkušnje. Če ste posvečeni temu, kako s tehnologijo izboljšati prakse za boljšo ohranitev okolja in trajnostni razvoj, ne boste našli boljše priložnosti kot je ta!«

Uspeh, ki raste

Ekipe morajo biti sestavljene iz dveh študentov, ki v času trajanja tekmovanja obiskujejo javne visoke šole ekonomsko-poslovne ali tehnične smeri v isti državi. V vsakem timu je lahko najmanj ena žensk, v skladu s politiko podjetja Schneider Electric "Raznolikost in vključevanje". Rok za dostavo del je 1. junij 2018.

Vsem ekipam, ki bodo izbrane v ožjo izbiro, bodo mentorji strokovnjaki firme Schneider Electric, da bi lahko izdelali trajnostne poslovne projekte, ki bodo skozi poletje predstavljeni na enem od sedmih polfinalnih tekmovanj v Evropi, Severni Ameriki, Kitajski, Indiji, področju Azije in Pacifika, Bližnjem Vzhodu in Afriki ter Južni Ameriki. Potem bo vsaka od sedmih regionalnih zmagovalnih ekip povabljena, da se pripravi za finalno tekmovanje, skupaj z eno odlično ekipo, ki je sestavljena samo iz ženskih članic ter dve ekipi s povabilom (dodatne ekipe, izbrane iz vrst polfinalistov).

Po tem drugem krogu mentorstva, se bo deset ekip jeseni pomerilo na svetovnem finalu, ki bo v Združenih Državah (ime mesta bo objavljeno naknadno). Zmagovalna ekipa, ki jo bo izbrala žirija bo dobila priložnost, da začne svojo delovno kariero v podjetju Schneider Electric, in sicer po potovanju, na katerem bo obiskala katerekoli dve lokaciji po izbiri na svetu, v katerih ima Schneider Electric svoj poslovni sedež.

Za več informacij obiščite www.gogreeninthecity.com, http://china.gogreeninthecity.com