Splošno
petek, 05. maj 2017

Filmski teden Evrope

V okviru letošnjega Filmskega tedna Evrope bodo od 4. do 22. maja 2017 po Sloveniji potekale projekcije filmov sodobne evropske produkcije.

V 12 slovenskih mestih se bo tako zvrstilo kar 30 brezplačnih projekcij. Trije izvrstni in nagrajeni filmi bodo na ogled tudi v Art Kinu Odeon v Izoli, med njimi tudi film Toni Erdmann, prejemnik nagrade LUX za najboljši evropski film leta 2016.

Vseh 20 predvajanih filmov je prejelo podporo podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Nekateri izmed njih pa so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Filmski teden Evrope organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji v sodelovanju z lokalnimi kinematografi po državi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, njihov namen pa je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti.

Tri brezplačne projekcije si boste v organizaciji Europe Direct Koper – Capodistria lahko ogledali v Art Kinu Odeon v Izoli. BREZPLAČNE VSTOPNICE DOBITE NA BLAGAJNI ART KINA ODEON PRED VSAKO PROJEKCIJO.

Filmske projekcije v Izoli:

Matura / Bacalaureat (2016) - Nagrada za najboljšo režijo na letošnjem festivalu v Cannesu.
Dotik vode / L’ effet aquatique (2016)
Toni Erdmann (2016) - Prejemnik nagrade Lux za najboljši evropski film 2016.

Filmski teden Evrope bo potekal v okviru Dneva Evrope, ki ga obeležujemo od leta 1950, ko je bila podpisana zgodovinsko pomembna Schumanova deklaracija, temelj miru in enotnosti v Evropi ter formalni začetek povezovanja držav v Evropsko unijo. Ob tej priložnosti institucije EU v začetku maja v Bruslju in Strasbourgu pripravijo dan odprtih vrat za javnost, lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu pa organizirajo številne brezplačne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.

Skupaj 20 filmov si bo moč ogledati v Celju, Cerknici, Izoli, Kranju, Ljubljani, Novi Gorici, Murski Soboti, Novem mestu, Pivki, Postojni, na Ptuju in Ravnah na Koroškem.

CELOTNI SPORED FILMSKIH PROJEKCIJ: PROGRAM / povezava

FACEBOOK DOGODEK: klik