Splošno
sreda, 25. marec 2020

5 napotkov za ravnanje z izdelki iz trgovine

NIJZ izdal navodila za ravnanje z embalažo, ki bi bila lahko vir okužbe.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v povezavi z novim koronavirusom izdal navodila potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine. Embalaža se namreč smatra kot potencialno onesnažena. Ob tem je treba paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.

NIJZ priporoča, da:

1- v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo. Tako je izbira izdelkov hitrejša. Čas zadrževanja v trgovini naj bo čim krajši. Ob vstopu v trgovino in ob izstopu iz nje si razkužimo roke.

2. se izdelkov po nepotrebnem ne prijemamo in ne vračamo nazaj na police. 

3. po dotikanju in prijemanju izdelkov, predmetov in denarja se ne dotikamo obraza, zlasti ne oči, ust in nosu, dokler si ne umijemo rok.

4. doma plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistimo z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo obrišemo z alkoholnim robčkom. Vsebino papirnate embalaže, na primer moko, riž ali maslo, lahko prestavimo v čisto embalažo. 

5. po tem, ko pospravimo izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, si umijemo roke in počistimo pulte ter druge površine, ki smo jih uporabljali.

Pogosto in pravilno umivanje rok ter pogosto čiščenje površin v kuhinji z vodo in običajnim čistilom učinkovito zmanjša tveganje za okužbo, so poudarili na NIJZ in glede rokovanja z embalažo dodali še, da je nekaj dni po nakupu verjetnost, da bo virus preživel na površini izdelkov že majhna.

Vir: STA