Interesne dejavnosti
četrtek, 12. april 2018

15. Teden UP PEF

Teden UP PEF bo trajal od 14.4. do 25.4.2018.

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem (UP PEF) ponovno odpira svoja vrata strokovni in lokalni javnosti. Od 14. do 25. aprila 2018 vabi na raznovrstne ter brezplačne dogodke, ki jih študenti in zaposleni nadgrajujejo več kot 15 let. Teden se bo pričel z odprtjem razstave UP PEF 15 + 44, ki bo prikazovala ključne prelomnice razvoja in dosežke v 44. letih obstoja pedagoške v Kopru. Zaključil se bo s športnim druženjem pedagoških študentov, ki bo pripomogel k nadaljnjemu sodelovanju in povezovanju tudi onkraj meje, saj bodo dogodek obiskali bodoči učitelji in vzgojitelji iz Pule, z Rijeke in iz Užic.

15 let je minilo od ustanovitve Univerze na Primorskem, korenine Pedagoške fakultete pa segajo še dlje, v leto 1974, ko je bil v Kopru ustanovljen dislocirani oddelek Pedagoške akademije iz Ljubljane. Od števila 16, kolikor je bilo vpisanih študentov na začetku, se je število le-teh do ustanovitve Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem leta 2003 povzpelo do števila 390. Danes fakulteta v okviru Univerze na Primorskem doživlja pravi razcvet, kar se odraža v velikem številu študentov in diplomantov, študijskih programov in uspehov na različnih področjih ter tudi v številu dogodkov in prireditev, ki jih organizira ne samo v času tradicionalnega Tedna UP PEF.

14. aprila bo na fakulteti v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru ter Pedagoškim inštitutom potekal znanstveni sestanek Filozofija za otroke: pretekle izkušnje, prihodnji izzivi, na katerem bo predstavljen istoimenski program, ki ga je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zasnoval Matthew Lipman in se je uveljavil kot program, ki lahko pomembno prispeva k uresničevanju nekaterih bistvenih ciljev na področju vzgoje in izobraževanja.

V Teden UP PEF je vključen tudi Center za vseživljenjsko učenje UP PEF, ki 14. aprila na Debelem rtiču organizira naravoslovni seminar Ustvarjalnost z doživljanjem narave, s katerim se želi v vrtce in šole vključiti več naravoslovja. Na seminarju, ki bo potekal v sodelovanju z Zavodom za izobraževanje, kulturo in mladinski turizem ter Mladinskim zdraviliščem in letoviščem RKS Debeli rtič, bo sodeloval tudi dr. Ranko Rajović, avtor programa NTC učenje in zunanji sodelavec Pedagoške fakultete.

V okviru tedna in magistrskega študijskega programa Izobraževanje odraslih in razvoj kariere bo 17. aprila ob 17.00 v E-kavarni Pina potekala tudi okrogla miza Ustvarjati kulturo spoštovanja, na kateri bo sodeloval pisatelj dr. Silvo Šinkovec, ki bo predstavil knjigo Vzgojni načrt v šoli, dr. Dejan Hozjan in dr. Tomaž Grušovnik z UP PEF in Marijana Kolenko, ravnateljica Osnovne šole Lava, Celje. Udeleženci bodo s pomočjo rezultatov raziskave o vzgojnem načrtu v šoli razpravljali o možnostih vzgoje za vrednote in oblikovanju celostno razvite osebnosti v slovenskem vzgojno-izobraževalnem prostoru.

O informacijsko-komunikacijski tehnologiji se bo v Veliki predavalnici UP FM razpravljalo na okrogli mizi Od realnega do virtualnega: uveljavljene in nove poti učenja z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, ki jo 23. aprila ob 15. uri Pedagoška fakulteta organizira s Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo. Po okrogli mizi bo potekalo še ekskluzivno gostujoče predavanje dr. Tima Bella z Nove Zelandije, ki bo predstavil računalništvo brez uporabe računalnikov – Computer science without computers.

UP PEF sodeluje tudi s Fakulteto za humanistične študije, Oddelkom za slovenistiko, s katerim 18. aprila ob 18. uri organizira literarni večer z lanskim prejemnikom Levstikove nagrade in nagrade večernica Petrom Svetino. Večer, ki ga bo vodila dr. Vladka Tucovič, bo potekal v Čitalnici Fulvia Tomizze.

Kot vsako leto je program Tedna UP PEF namenjen tudi najmlajšim. V okviru Slovenskih dnevov knjige je s Knjigarno Libris 18. aprila organizirano kamišibaj in lutkovno pravljično dopoldne z naslovom Miške in hiške, 20. aprila pa so otroci vabljeni v avlo palače Armerija Univerze na Primorskem, kjer bodo študentje pripravili glasbeno popotovanje z Janezom Bitencem.

Za večerni kulturni program so prav tako poskrbeli študentje, in sicer so pod mentorstvom izr. prof. Jelene Sitar Cvetko pripravili prvo gledališko predstavo Podajalna enota, ki jo bodo premierno odigrali 18. aprila ob 21. uri v Centru mladih Koper. 

Center za umetnost in oblikovanje UP PEF pa v okviru dogodkov ArtPEF 17. aprila ob 19. uri vabi v avlo palače Armerija UP na Veliko koncertno gostovanje, na katerem bodo nastopili mednarodno uveljavljeni glasbeniki Cveto Kobal (flavta), Damjan Stanišić (kitara), Vlado Batista (violina) & Stringsi jazz trio.

Več informacij o posameznem dogodku so objavljene na spletni strani UP PEF.

Zanimivo /povezane novice