Splošno
četrtek, 04. julij 2019

10 nasvetov za pakiranje prtljage

Greš na počitnice? Ne pozabi kaj doma!

Izpitno obdobje se približuje koncu in vreme je končno postalo lepše, zato je čas, da pričneš razmišljati, kam se boš odpravil na zaslužene počitnice. Vsaka odprava zahteva tudi pakiranje in  veliko ljudi na dopustu ugotovi, da so nekaj pozabili doma ali da za tisto preprosto ni bilo prostora. V izogib temu, smo pripravili 10 nasvetov z željo, da užiješ čim bolj brezskrbno poletje.

1. Napiši si seznam
Pogosto se na določeno stvar spomnimo in v množici vseh predpotovalnih skrbi nanjo spet pozabimo. Najbolj pogosto pozabljene stvari so zobna ščetka in pasta, nogavice, sončna očala, krema za sončenje, kapa, pižama, britvice in dezodorant. Dobro premisli, kaj in koliko potrebuješ. Res potrebuješ pet parov čevljev? Preveri še vremensko napoved in poskrbi za primerna oblačila.


2. Vnaprej načrtuj oblačila
Če spakiraš kose oblačil, ki jih lahko kombiniraš med sabo, se ti število možnih oprav drastično poveča brez porabe dodatnega dragocenega prostora. Namesto da tri dni nosiš enak komplet, preprosto naključno menjuj posamezne kose. Ne pozabi tudi na plastično vrečko za umazana oblačila.


3. Kupi potovalne velikosti toaletnih izdelkov
Če potuješ le za 10 dni, ne potrebuješ polliterskega šampona, balzama in gela za tuširanje. To še posebej velja za letalski promet, saj na krov letala ne smeš prinesti več kot 100 ml posameznih tekočin in 1 liter vseh skupaj. Ti izdelki pa morajo biti v prozorni plastični vrečki ali torbici, ki se lahko odpira in zapira. Če boš bival v hotelu, lahko brez skrbi spustiš šampon in balzam. Tudi zobno pasto lahko kupiš povsod.


5. Primeren kovček/nahrbtnik
Če potuješ z letalom, si kupi manjši kovček, ki ga še sprejmejo v osebno prtljago (carry on). Pogosta dimenzija je 55x40x23 cm, toda za vsak slučaj mere preveri na spletni strani letalskega prevoznika. Ryanair je to dimenzijo letos zmanjšal na le 40x25x20 oziroma na velikost torbe za prenosnik. Za lažji prenos po letališču pomagajo tudi kolesa in teleskopski ročaj. Pomisli tudi, kako boš kovček nosil, in zloži težje predmete na dno. Vlaki nimajo večjih omejitev, toda več manjših kovčkov in torbic bo lažje nositi in zložiti na police. Pri t.i. »backpacking« stilu potovanja, se glede na število dni potovanja in količino pritljage še toliko bolj sistematično spakiraj in upoštevaj to, da boš verjetno večino časa nosil vso pritljago na hrbtu, zato je ena najpomembnejših zadev ob nakupu nahrbtnika udobno hrbtišče. Za dnevne izlete naj bi zadostoval cca. 40 L nahrbtnik, vikend izlet 40 – 56 L, za daljše potovanje 65 + litrski.


6. Obleke zlagaj v rolo
Najbolj učinkovita tehnika pakiranja oblek je rolanje. Dva ali tri kose oblačil zloži enega na drugega, zlikaj, da bodo čisto sploščeni, in vse skupaj zvij v rolo. To bo boljše izrabilo prostor v kovčku, preprečilo pa bo tudi gubanje. Krhke izdelke, ki se lahko zlomijo, zavij v nogavice in vstavi v čevlje.


7. Vakumsko pakiranje debelejših oblačil
Če potrebuješ puloverje, jakne in podobne debelejše kose, si lahko za med 10 in 20 evrov kupiš vakumske vrečke. Vanje vstaviš obleke, jih zapneš in s hišnim sesalcem ali priloženo pumpo izsesaš zrak. To bo zmanjšalo njihov volumen za do 75 %! Isto vrečko pa lahko tudi uporabiš za umazano perilo.


8. Potovalna denarnica
Doma smo vajeni v eno denarnico nabasati vse, da poka po šivih, in to stiščati v zadnji žep #junkinthetrunk. To pa je odlična tarča za žeparje. Nabavi si tanko denarnico za okoli vratu, ki bo za denar, in dodatno za dokumente, ki jih ne nosiš vedno s sabo. Letalske karte prejmeš tudi v .pkpass datoteki, ki jo lahko uporabiš na telefonu (z aplikacijo PassWallet za Android in brez dodatne aplikacije na iOS). Za vsak slučaj pa si še natisni kopijo, če ti zmanjka baterije.


9. Adapterji in razdelilci
Če potuješ izven meja EU, preveri, kakšen električni priključek uporabljajo v ciljni državi. V vsakem primeru pa ne pozabi vseh adapterjev in če potuješ z drugimi tehničnimi navdušenci še razdelilec. Ne pozabi tudi na slušalke, prenosno baterijo (powerbank) in nabor e-knjig, mp3-jev in videov.


10. Če pozabiš kaj doma, ni konec sveta.
S čim manj slabe volje in pogumom v iskanje rešitev, novim dogodivščinam naproti!

Na pot v neznano se lahko brezskrbno odpraviš tudi s KOMPAS YOUNG, v tem primeru vse pozabljeno doma zagotovijo oni! :) 

Vir: www.student.si


ŠOUP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamuditi