Šport
torek, 06. oktober 2020

Tek na Kalvarijo bo, a v spremenjeni podobi

V Mariboru bo zabavno.

Tradicionalni tek po 454 stopnicah, kolikor jih vodi na Kalvarijo, bo Univerzitetna športna zveza Maribor (ki je bolj prepoznana pod sloganom Zdrava zabava), tako vsaj srčno in zagnano upajo, uspela izpeljati. Sicer v spremenjeni podobi, pa vendar. Tek bo tokrat dnevni in sicer ga načrtujejo za soboto, 10. oktobra. Dogodek je že 11 let brezplačen za vse udeležence, organizatorji pa tudi tokrat ne dvomijo v dober odziv vseh zainteresiranih. 

Kalvarija je hrib na severni strani mesta in stopnice predstavljajo dober vadbeni poligon mnogim rekreativcem in profesionalcem. Sicer veljajo za »peklenske«, vendar organizatorji pravijo, da je važno sodelovati in ne zmagati, zato jih lahko premagate v lastnem tempu. 10 let zapored je bil dogodek nočne narave, tokrat pa so se organizatorji izjemoma odločili za dnevni dogodek, da bi lahko zadostili vsem ukrepom in pridobili pozitivno mnenje NIJZ za izvedbo. Malce hudomušno so ga poimenovali 11. Seltron nočni tek na Kalvarijo podnevi.

Tekači startajo eden za drugim po stopnicah s kratkim časovnim razmikom, kategorija je le ženska in moška ter tri različne otroške. »Otroške teke smo uvedli pred dvema letoma, udeležba je odlična in vzdušje fantastično, zato otroške kategorije vsekakor ostajajo tudi letos,« pravi Klemen Tasič, vodja projekta pri Zdravi zabavi. »Otroci tečejo v 3 starostnih kategorijah – mini kalvarček, kalvarček ter senior kalvarček,«še doda.

VSAK V SVOJEM TEMPU

Kranjčan Matjaž Mikloša ima že 4 zmage na dogodku, njegov rekord pa je neverjetnih 1:44, lansko leto pa mu ni uspelo med najboljše 3. Lanski zmagovalec Klemen Španring, je tekel s časom 1:49,18. Organizatorji pa poudarjajo – vsak, ki pride do vrha, je zmagovalec, ne glede na čas. Tudi zato vsak udeleženec prejme medaljo in pa darilo. 

LETOS PODNEVI

Prireditev se začne v soboto, 10. oktobra ob 10. uri, ko bo start otroških tekov. Zaradi lažje izvedbe dogodka ob spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom so prijave IZKLJUČNO možne preko spletnega obrazca. Prijavnine sicer ni, nagrajen bo prav vsak udeleženec.  Start otroških tekov bo ob 10.00 uri, vsi ostali se bodo na »štenge«, kot jim pravijo domačini, podali uro kasneje. 

Kategorije otroških tekov DINDIN, ki se pričnejo točno ob 10. uri so:

  • MINI KALVARČEK (letnik 2013 in mlajši) 
  • KALVARČEK (letniki 2009-2012) 
  • SENIOR KALVARČEK (letniki 2005-2008) 

POSEBNI POGOJI ZA UDELEŽENCE

Zaradi specifične situacije bo letošnji tek izveden pod posebnimi pogoji. Kot povsod velja, organizatorji pozivajo udeležence, da se prireditve udeležijo le zdravi posamezniki. Uporaba zaščitnih mask je na prireditvenem prostoru obvezna razen v času aktivnega teka. Prireditveni prostor bo ograjen s posebej označenim vhodom in izhodom, gibanje v njem pa bo omejeno. 

Lanski rezultati:

Ženske: 

1        Ana Čufer 2:11,33

2        Ingrid Mirnik 2:32,97

3        Anja Lončarek 2:57,85

Moški: 

1        Klemen Španring   1:49,18

2        Simon Kmet 1:53,32

3         Cristof Grossegger 1:57,97

 

FOTOGRAF:  Marko Pigac

**
DODATNE INFORMACIJE
 
Maja Tasič®, Zdrava zabava
 
Mobi: 031 388 609
 
Mail: maja@zdravazabava.com  
 
www: www.teknakalvarijo.com
 
Facebook
Instagram