Pilates

Pilates je celostna telesna vadba, ki nosi poudarek na težje dostopnih, manjših in šibkejših mišicah, ki pripomorejo k pravilni in zdravi telesni drži, krepitvi mišic inkardiovaskularnega sistema, izboljšani telesni pripravljenosti in koordinaciji, ter bolj poudarjenemu samozavedanju.

Trening vključuje vaje za moč, raztezanje indihanje. Vadba je primerna tudi za rehabilitacijo po poškodbah.

Podlaga vsej vadbi je treniranje telesnega centra »(Powerhouse)«, ki zajema mišice spodnjega dela trupa: medenične, trebušne in hrbtne. Vse vaje se izvajajo počasi in tekoče, z upoštevanjem pravilnega dihanja. Tak način vadbe je blagodejen tako za mišice kot tudi za členke. Pilates zajema okoli 500 različnih vaj, ki služijo krepitvi in raztezanju mišic.

Pomembni elementi:

  • Kontrola: pomembno je, da se vse vaje izvajajo s kontroliranimi gibi, tako da se okrepijo tudi najmanjše mišice.
  • Koncentracija: s pomočjo pravilne koncentracije se uskladita duh in telo. Vsak gib naj bi se mentalno kontroliral, pri čemer smo pozorni na celo telo.
  • Dihanje: zavestno dihanje ima pomembno vlogo, ki naj bi pomagalo proti napetostim in hkrati zviševalo zavedanje celega telesa. Zaradi tega se trenira dihanje s prepono.
  • Center: se nanaša na telesno sredino, tako imenovani »powerhouse«, ki sega od prsnega koša do medenice in zajema vse pomembne organe. Krepitev mišic v centru krepi hrbet in ublaži tudi morebitne težave in hrbtne bolečine.
  • Sprostitev: zavedno sproščanje naj bi pomagalo sprostiti zategnjene mišice. Vendar pri Pilatesu sprostitev ne pomeni nasprotja krčitve.
  • Kontinuirano gibanje: vse vaje se izvajajo s tekočimi kontinuiranimi gibi, brez dolgih premorov. Pilates ne pozna nenadnih izoliranih gibov.

Kje: ŠOUP

Kdaj: 

PETEK in SOBOTA od 18:30-20:00 ure

KDO: Imetniki rdeče kartice Zdrava Zabava 

Prijave: info@uzsp.si 

Informacije: info@uzsp.si 

Ppripomočki pri vadbi: Blazine

Obvezna športna oprema: Športna oblačila, brisača, voda ali izotonični napitek, blazina 

Komu je vadba namenjena: Primeren je za moške in za ženske, zlasti za tiste, ki imajo težave s hrbtenico. Za vse, ki si želijo Body&Mind« (telo in duša) tehniko, ki istočasno ohranja naše telo gibčno in močno.


UŠZP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamudit