Šport
petek, 20. julij 2018

Na vrsti je košarkarska reprezentanca UP

Evropske univerzitetne igre 2018 v Coimbri na Portugalskem.

Košarkarska reprezentanca Univerze na Primorskem (UP) je že pred dnevi zaključila enomesečne priprave,  danes pa je večina ekipe z letališče v Bergamu poletela za Porto, od koder se bo preselila v Coimbro in tam na Evropskih Univerzitetnih igrah branila barve UP.

V igralskem kadru košarkarske 'reprezenctance' UP so Dimitri Bocciai, Aleks Cvetičanin, Nassim Djaba, Matej Teo Klepač, Boštjan Lazar, Tine Petrič, Matija Radanovič, Tim Škerbec, Slavko Tuka, David Vac in Andrej Volk.

Treninge in splošno pripravo, sta vodila Boštjan Lešnik in Seit Demiri, fizioterapevtski in psihološki del priprav pa je skupaj s predstavnico UŠZP Ano Kocjančič vodila Brina Božič. Treninge je ekipa večinoma izvajala v telovadnici STŠ, zaradi Eurofesta 2018 pa se je občasno selila v Portorož - v telovadnico GEPŠ.

Prvi del priprav je bil namenjen predvsem izboljšanju telesne vzdržljivosti in moči, saj sodobna košarka postaja vse bolj dinamična igra, ki zahteva močne igralce in je posledično vključevanje vadbe moči v trening iz leta v leto večje. Treningi so bili dolgi in naporni. V dvorani brez klimatskih naprav je tekel znoj v potokih, vendar pa so fantje priprave vzeli zelo resno, se potrudili in dali svoj maksimum. Sestavil se je mozaik reprezentance, kjer se pozna, da se fantje med seboj dobro poznajo in da imajo isti tekmovalni duh, hkrati pa je v ekipi sproščeno in vedro vzdušje. Ekipa je imela tudi nekaj težav s poškodbami, vendar pa so bile vse lažje narave.  

V drugem delu priprav se je ekipa posvetila taktični pripravi. Njen sestavni del je bil agresivnost v igri, pritisk na nasprotnika, nadzorovanje skoka ter prevzemanje odgovornosti tako v obrambi kot napadu. Največ časa so posvetili igri v bližini koša, saj ekipa nima izrazitih centrov in bo morala igro podrediti krilnim centrom in branilcem.  Pripravilo se je kar nekaj različic rotacij na vseh položajih, saj sta čvrstost v obrambi ter hitrost v napadu, poglavitnega pomena. Dimitri Bocciai in Nassim Djaba in Boštjan Lazar so odlični skakalci,  Slavko Tuka pa natančen v metih z razdalje. Veseli dejstvo, da ima ekipa tudi trenutno zelo vročo trojko David Vac, Matej Teo Klepač in Tine Petrič, ki je na zadnjih dveh turnirjih  3x3 Grosbasketa 2018 v konkurenci do 23 let povozila vso konkurenco.  

Prednost naših bi lahko bila tudi ta, da so Aleks Cvetičanin, Matija Radanović, Andrej Volk in Tim Škerbec v Coimbri ta teden že igrali na turnirju v košarki 3X3, zato so se že dobro aklimatizirali in so v polnem tekmovalnem ritmu, kar bo najbrž precej olajšalo delo ostalim igralcem.  

Naši fantje so vsekakor odločni, da bodo v Coimbri izpolnili ali celo presegli tekmovalni izkupiček prejšnjih let, saj so, kot sami pravijo, za uresničitev cilja trdo garali in bodo to pokazali na igrišču.  S tekmovanje bodo začeli v nedeljo, mi pa bomo zanje vsekakor močno stiskali pesti.

Dajmo, 'globetrottersi' UP!