Šport
petek, 20. julij 2018

Coimbra je čarobna

Evropske univerzitetne igre 2018 v Coimbri na Portugalskem.

Prve dni Evropskega univerzitetnega prvenstva smo poročali predvsem o nastopih košarkarjev 3x3, vendar je poleg tekmovanj v Coimbri pomembno še marsikaj drugega – spoznavanje lokalne zgodovine in običajev, druženje s študenti z vse Evrope ter tudi zabava.  Kaj se med enim in drugim športnim nastopom dogaja na Portuglaskem, pa bo precej bolj jasno po pogovoru z Ano Kocjančič - koordinatorko vsebin univerzitetnega športa na UŠZP.  

Ana, že nekaj dni ste v Coimbri, kakšni so bili prvi vtisi ob prihodu, kaj se je zanimivega zgodilo na poti in kakšna je splošna ocena dogajanja v prvih dneh?

»Predstavniki Univerze na Primorskem smo za Evropske univerzitetne igre 2018 v Coimbri na Portugalskem startali 14. julija ob 2. uri ponoči, prispeli pa smo šele okoli 16. ure. Med igralci – košarkarji 3x3 je bil tudi en, ki se je doslej vedno izogibal letalom. Zanj je bila že sama pot posebna izkušnja in življenjski izziv. Ob pristanku je bil navdušen nad letenjem in zadovoljen, da je uspel premagati strah.Ob prihodu na mesto registracije je bilo že precej živahno, saj se je vsako uro prispelo po 30 novih udeležencev. Nekateri so odigrali že prve tekme v odbojki, rokometu in športih z loparjem. Uvodni trening je žal pregnal dež, kar je otežilo priprave na prvo tekmo.
Športne dvorane in igrišča so vsa na skupnem prizorišču, kjer se dnevno sprehaja več tisoč športnikov in njihovih spremljevalcev. Osebje tekmovanja je prijazno in dostopno. Nastanitve so razdrobljene po Coimbri ampak je prevoz do njih primerno urejen. Igrišča so lepo urejena, tehnično dobro oprevljena in  obdana s tribunami. Poskrbljeno je za glasbo in cone za počitek in druženje.
Prvi tekmovalni dan se je časovno malo zatikalo a so težave odpravili. S pomočjo velikega števila prostovoljcev stvari potekajo tekoče in po planu organizatorji.
«

Kakšno je bilo te dni vzdušje v našem taboru, glede na celo serijo precej napetih tekem košarkarjev 3x3 ?

»Fantje se med seboj dobro poznajo, a take prireditve in skupno bivanje vedno nudijo nove priložnosti in izzive za utrjevanje medsebojnih odnosov. Vsekakor lahko porazi ali drugi nesporazumi povzročijo določena trenja, ki pa jih znajo hitro umiriti.
Skupinska dinamika je dobra, fantje so povezani, klima je sproščena. Vsak predstavnik prispeva svojo mero dobre volje. A v vlogi glavnega ekipnega zabavljača je vsekakor Matija Radanovič.
«

Le kdo bi si mislil, da prav Matija... Šalo na stran - kje ste nastanjeni, ste zadovoljni z nastanitvijo, kakšna je hrana in kakšno je bilo doslej vreme?

»Z nastanitvijo smo zelo zadovoljni. Smo v hotelu in ničesar ne pogrešamo. Zajtrk v hotelu je super, s hrano na prizorišču smo sicer malo manj zadovoljni, a portugalske restavracijo nudijo res okusne jedi.Klima je prijetna. Imamo občutek, kakor da je plaža za vogalom prve hiše, a v resnici je do Atlantskega oceana vsaj 30 min vožnje. Tu je vedno vetrovno, ko je oblačno, pa tudi malo hladno. Takoj, ko se prikaže sonce, pa je temperaturna sprememba zelo očitna. Deževnega vremena smo imeli malo, a dovolj, da so morali spremeniti urnik tekmovanja. Tekme so morali prestaviti prav  zaradi mokre podlage, katera lahko povzroči resne zdrse.
Sicer pa si zvečer lahko priredimo tudi glasbene večere ob klavirju, za kar poskrbi Brina Božič, predstavnica UŠZP. A z malo vaje bo tudi kapetan Tim Škerbec kmalu sposoben predstaviti svoj razkošen glasbeni talent in odigrati skladbo, ki jo pravzaprav vsi dobro poznamo ('Kuža pazi').  
«

Kako zgleda vsakodnevni urnik - kdaj vstajate, kaj počnete med dnevom, do kdaj trajajo tekmovanja in ali je poskrbljeno za večerno zabavo?  

»Prve tekme se začenjajo ob 10.00,  zadnje tekme se zaključijo okrog 22. ure. Čez dan fantje odigrajo vsaj tri tekme. Vmes je dovolj časa za obrok in malo počitka. Zvečer se vedno zbere dovolj študentov za druženje in zabavo. Zbližali smo se tudi z ostalimi slovenskimi predstavniki, tako da je v slovenskem taboru vedno pestro in se spodbujamo in obveščamo o tekmah.«  

Kaj točno počnete tisti v delegaciji UP, ki ne nastopate v tekmovalnem delu EUG?

»EUG 2018 v Coimbri je odlična priložnost za promocijo mednarodnih univerzitetnih tekmovanj, ki jih bomo v naslednjih letih organizirali v Kopru, in sicer Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki in vaterpol, ki na sporedu prihodnje leto, ter svetovno univerzitetno prvenstvo v floorballu, kiga bomo gostili leta 2020. Uradno smo povabili predstavnike vseh in visi so se zelo razveselili promocijskega darila, ki smo ga pripravili skupaj podporo Mestne občine Koper.«

Koliko je pravzaprav vseh študentov športnikov v Coimbri in koliko ljudi sodeluje pri izpeljavi EUG?

»Pri izpeljavi Iger, ki šteje preko 3000 tekmovalcev,  sodeluje 1000 prostovoljcev - študentov, 300 sodnikov, poleg tega pa je tu še osebje za varnost, prehrano in transport, obveščanje in koordinacijo.«

V trenutku, ko se nekateri že pripravljate za povratek domov, je neizbežno vprašanje, ali bo Coimbra ostala v lepem spominu?

»Konec tedna se iz Portugalske vračajo predstavniki, odgovorni za promocijo Univerze na Primorskem, univerzitetnih tekmovanj, pa tudi Kopra in Slovenije. Košarkarji bodo skupaj s trenerjem in posebnim slovenskim predstavnikom ostali vse do 29. julija.
Sicer je Portugalska čudovita dežela s prijaznimi in gostoljubnimi prebivalci. Ponuja nekoliko drugačne arhitekturne detajle, kakor smo jih vajeni v Sloveniji in moč je občutiti izrazit vpliv Atlantskega oceana. Fantje si bodo v dveh dneh počitka ogledali Lizbono ter ostale znamenitosti Coimbre, ki je res čarobna,
« je pogovor zaključila naša neutrudna Ana.