Šport
torek, 12. november 2019

Floorball osvaja Slovensko Istro, Koper je pripravljen

Predstavnika FISU podala pozitivno oceno na priprave svetovnega prvenstva v Kopru.

Minuli konec tedna je koprska Arena Bonifika gostila mednarodni floorball turnir za pokal Alpe Adria. Slovenska Istra se je tako prvič spoznala s floorballom. Turnir je služil tudi za tehnični pregled za prihajajoče svetovno univerzitetno prvenstvo 2020. Predstavnika Mednarodne univerzitetne športna zveza (FISU) sta podala pozitivno oceno na priprave svetovnega prvenstva. 

Arena Bonifka je bila 9. in 10. novembra prizorišče mednarodnega floorball turnirja za pokal Alpe Adria. Za zmago so se borile članske reprezentance Slovenije, Avstrije, Italija in Madžarske. Domača selekcija je pred samim turnirjem napovedovala tudi prvo mesto, kar so varovanci Gorazda Tomca tudi uresničili na igrišču s tremi prepričljivimi zmagami. Za domačo izbrano vrsto je bil turnir odlična potrditev primata najboljšega v regiji ter prva resnejša preizkušnja pred januarskimi kvalifikacijami za svetovno prvenstvo na Danskem. 

Floorball v Sloveniji ni novost, saj pri nas deluje 11 klubov, izbrana A reprezentanca se uvršča v sredino lestvice svetovnega kakovostnega razreda, imamo pa tudi okrog 500 registriranih igralcev. Je pa floorball prava novost in zanimivost za slovensko Istro, ki se s tovrstnim športom šele spoznava. Minuli turnir tako predstavlja uverturo pred prihajajočim FISU Svetovnim univerzitetnim prvenstvom 2020, katerega organizira Univerzitetna športna zveza Primorske s podporo številnih partnerjev, med njimi tudi Floorball Zveze Slovenije, ki je bila organizatorica pokala Alpe Adria. 

Floorball je bil uvrščen na koledar tekmovanj FISU leta 2002 in se od takrat, z majhnim zamikom v začetnih letih, izvaja vsake dve leti. Lani je tekmovanje gostil Lodz na Poljskem, kjer je v moški selekciji slavila študentska reprezentanca Češke Republike. V ženski pa so bile najboljše študentke s Finske.
Slovenska A reprezentanca je na turnirju Alpe Adria Cup pokazala veliko kakovostnih potez. Mladostna sestava v igralskih vrstah napoveduje, da bo tudi študentska reprezentanca ciljala na kolajno, saj dobra polovica igralcev članske reprezentance predstavlja tudi slovensko univerzitetno moštvo. 

Univerzitetna športna zveza Primorske želi skozi kakovostno organizacijo svetovnega univerzitetnega prvenstva popularizirati floorball med lokalnim prebivalstvom ter med študenti in mladimi, kar sta tudi izpostavila glavni tajnik Univerze na Primorskem, mag. Mojca Kekuš Kleva, ter župan Mestne občine Koper, Aleš Bržan, v petek, 8. novembra, v sklopu sprejema predstavnika FISU. Julien Carrel, vodja svetovnih univerzitetnih tekmovanj FISU ter tehnični delegat za floorball za FISU, Tanelli Tiilkainen sta si ogledala prizorišče tekmovanja ter v okviru sestanka z organizatorjem podala pozitivno oceno glede poteka organizacije prvenstva, ki bo potekal prihodnje leto od 24. do 28. junija 2020 v Kopru.