Pravila univerzitetne odbojkarske lige

Vse tekme se igrajo v skladu s pravili, ki jih je izdala mednarodna odbojkarska zveza FIVB z nekaterimi modifikacijami, ki so določene v naslednjih točkah:

1. Ekipa je sestavljena iz študentov iste fakultete. Ekipa ima lahko največ 5 tujcev (zaposleni na UP in študentje druge fakultete), od tega sta lahko največ 2 študenta iz druge fakultete UP. Vsi udeleženci Univerzitetne odbojkarske lige morajo imeti rdečo kartico ZdravaZabava. Zbrane kartice ekipe kapetan odda pred tekmo zapisnikarju.

2. Ekipo sestavlja najmanj 6 in največ 15 igralcev, od tega na igrišču 6, pri čemer so lahko na igrišču največ 3 moški naenkrat. Tekma se lahko prične, če je na igrišču najmanj 5 igralcev, od tega najmanj 3 ženske.

3. Pred začetkom tekme imajo ekipe 15 minut časa za ogrevanje.

4. Igra se na dva dobljena niza do 25 točk. V primeru izenačenega izida se igra tretji niz do 15.

5. V tekmovanju s točkovnim sistemom, kjer se igra na dva dobljena niza, ekipa za zmago 2:0 dobi 3 točke, poraženec 0; pri rezultatu 2:1 dobi zmagovalec 2 točki, poraženec 1 točko. V primeri enakega števila točk o uvrstitvi odloča količnik v setih, če pa je tudi ta enak odloča količnik v točkah. Če je tudi ta enak odloča rezultat medsebojne tekme.