Šport
petek, 08. marec 2019

Športniki UP se bodo v Izraelu udeležili ASA iger

51. ASA Games.

Čez nekaj dni se bodo v izraelskem mestu Eilat pričele letos že 51. ASA  Games. Ta velika mednarodna študentska športna prireditev bo startala 17. marca in bo trajala do 20. marca. Gostitelj iger bo Akademsko športno združenje (ASA) Izrael, prvič pa bodo potekale tudi pod patronatom Športne zveze evropskih univerz EUSA.  

Na igrah bo letos sodelovalo 27 univerz in drugih šolskih struktur iz Izraela, kar pomeni udeležbo okrog1700 mladih športnic in športnikov. Za mednarodni predznak pa bo poleg spremljevalcev zadolženih predvsem 90 študentov športnikov iz Belorusije, Hrvaške, Cipra, Grčije, Poljske in Slovenije. Med njimi bodo tudi štirje košarkarji, dve odbojkarici in dva odbojkarja na mivki, ki so člani koprske Univerze na Primorskem.     

ASA Israel International Championship bo vsekakor ogromen športni festival, saj bo na sporedu kar 23 športnih disciplin. Eilat bo gostil tekmovanja v tenisu, namiznem tenisu, košarki 3x3, akvatlonu (tek, plavanje, tek),  bovlingu, šahu, odbojki na mivki, tekaškem krosu, futsalu, rokometu, judu, gorskem kolesarstvu, igri 'med dvema ognjema', daljinskem plavanju, kajaku, karateju, plavanju (v olimpijskem bazenu), skvošu, supanju in surfanju. 

Letos so na igre, ki bodo v celoti potekale v obmorskem letovišču Eilatu, prvič dodali še tri športe: plezanje, orientacijo in e-šport. Pred pričetkom iger bo med 14. in 17. marcem na vrsti še konferenca o športu, na kateri se bodo posvetili položaju žensk, življenjskemu slogu brez  nasilja in rasizma, vzgoji tolerance in športnega obnašanja ter razvoju sodobnega študentskega vodenja.,