Šport
sreda, 13. marec 2019

Polfinale UKL M servis

V finalu presenetljivo FTŠ TURISTICA, FAMNIT srečno po podaljšku!

FPP - UP Turistica

Na predzadnjem dejanju, v UKL M Servis, smo bili priča živčnim, a zelo borbenim predstavam. Nič čudnega, saj so se, za vstop v finale borile ekipe, Fakultete za Pomorstvo in Promet iz Ljubljanne (FPP), Fakultete za Turistične Študije (FTŠ), Fakulteti za vede o zdravju (FVZ) in Fakultete za Matematiko, Naravoslovje in Informacijske Tehnologije (Famnit).

Že prvi dvoboj med FPP in FTŠ, je nakazal, da je nehvaležno ozirati se, na rezultate iz predtekmovanja, saj je bil pritisk za vstop v finale prisoten pri obeh ekipah. Tako se je tudi začelo. Verjeli ali ne, sta ekipi, svoj prvi koš, dosegli šele po 3 minutah igre, in v celi četrtini, ob obilici zgrešenih metov, dosegli skupaj le 19 točk. Prve 3 točke je dosegla ekipa FTŠ, in tako v dvoboju prvič povedla,.a le za kratko, saj je ekipa FPP kmalu izenačila in vodila skozi celotno srečanje. Izid po 1. četrtini je bil 10-9 za FPP. Ekipa FTŠ, se je zelo trudila, da bi obdržala priključek, a je bila preveč neučinkovita, premalo raznovrstna, da bi ogrozila vodstvo nasprotnika, ki je bil nesporen favorit.

Ko je FPP ob koncu 2.četrtine, po zaporednih trojkah Medveda, povedla za 10 točk, je že vse dišalo po njihovi zmagi. FTŠ ni zmogla odgovora, tako da sta ekipi odšli na polčas, pri rezultatu 28-18 za FPP!

In kot, da ne bi bilo res, se je labodji spev ekipe FPP, končal ravno ob pisku sirene. V nadaljevanju tekme, je ekipa FTŠ spremenila taktiko, prenehala z meti z razdalje, osredotočila napad na prodore pod koš in z višino, ter posledično s skokom v napadu, hitro znižala zaostanek. Ekipi FPP se je poznala utrujenost kratka klop in velik pritisk, saj se jim je roka v odločilnih trenutkih prevečkrat zatresla, da bi lahko mirno vstopili v končnico. Rezultat po 3. četrtini je bil 33-29 za FPP.

V zadnji četrtini, ki je bila izredno napeta, tako po borbenosti, kot po nekaterih spornih sodniških odločitvah, se je ekipi FPP, popolnoma ustavilo. Moč in višina ekipe FTŠ, sta bili previsoka ovira, za sicer odlično uigrano in taktično izredno podkovano ekipo FPP. Ta je do zadnje minute, še imela prednost, a potem popustila, in po trojki L. Boroje, je FTŠ ponovno povedla, to pot z rezultatom 43-41!. Zadnja minuta je prinesla pravo dramo. Igralci FPP so imeli napad za izenačenje, a je žal Rodela polaganje na obroč zgrešil in izenačenje je splavalo po vodi. Še več, protinapad je FTŠ prinesel prekršek in proste mete, ki jih je Marco Zaro hladnokrvno zadel, ter tako popeljal svojo ekipo v finale! Končni izid FPP 41 - FTŠ 45!

Izjave:

Tomaž Grassi FTŠ: „ Težko kaj pametnega rečem! Smo zelo srečni in zadovoljni, da nam je uspel veliki met, ki ga odkrito, niti sami nismo pričakovali. Imamo super ekipo in če bomo kompletni tudi v finalu, gremo na zmago!

Matej Hubelič Orbanič FPP: „ V tekmo smo vstopili s premalo energije, poznala se je živčnost, ki nam je grizla živce. Prvi polčas smo odigrali dobro predvsem v obrambi, v drugem, pa so nam pošle moči, zgubili smo koncentracijo, zgrešili preveč enostavnih metov, nasprotnik pa se je v tem času razigral in nas z nekaj sreče žal premagal.

FPP- FTŠ 41-45 (10-9, 18-9, 7-11, 8-16)

FPP: ( Hubelič Orbanič, Tomšič, Rodela, Šavron, Knapič, Medved, Testen)

FTŠ: ( Boroja L., Rutar, Stojkovič, Forjan, Boroja N., Petrič, Pajmon Rak, Zaro, Gomirac, Šavron )

 

Famnit- FVZ)

Drugi dvoboj, je prav tako postregel z obilico zgrešenih metov, a z veliko borbenosti in požrtvovalne igre. 1. četrtina, je pripadla ekipi Famnit, ki je ekspresno povedla, in do konca četrtine držala visoko prednost 12 točk. Rezultat 24-12 za Famnit.

Tudi v 2. četrtini ista slika. Ekipa Famnita, je imela pobudo in s točkami Klepača in Vaca, držala varno razliko, ob dejstvu, da je

ekipa FVZ igrala slabo, pravtako njihov najboljši igralec Kosin, ki je zgrešil obilico metov z razdalje. Vendar se je v 3. četrtini slika obrnila v prid FVZ, ki se je z vztrajnostjo in veliko bobenostjo, uspela približati na vsega 2 točki razlike. Prednjačil je Dimitri Bocciai, ki je kraljeval pod obročema, in bil zelo suveren pri izvajanju prostih metov.

V 4. četrtini, je sledil preobrat. Famnit je v zadnjo četrtino vstopil zelo anemično. Njihovi napadi so bili neorganizirani, njihovi meti na silo, pa so bili v odločilnih trenutkih zgrešeni. Tako je ekipi FVZ uspelo s preudarno igro, obrniti tekmo v svojo korist in prvič v tekmi celo povesti z izidom 51-53!. Zadnje sekunde, so bile dramatične, saj je Famnit moral zaključiti s košem za izenačenje. Tako je odgovornost prepustila Davidu Vacu, ki je s prodorom pod koš, ter s točkama, 3,8 sekunde pred koncem, poskrbel za izenačenj in podaljšek!

V podaljšku je bilo košev malo, saj sta ekipi igrali trdo obrambo. Ekipi FVZ je uspelo držati minimalno prednost vse do zadnjih sekund, ko je žal s prekrškom zaustavila nasprotnikov prodor pod koš in mu omogočila, da z dvemi zadetimi prostimi meti, tekmo zaključi v svojo korist. David Vac je bil obakrat zanesljiv in je svoji ekipi priigral težko zmago 57-56!

Izjave:

Dimitri Bocciai FVZ: “Žal mi je, da nas je pokopal, prekršek, ki se po mojem osebnem mnenju ne piska!?. Ja, ekipa Famnita, nas je že na začetku presenetila in na hitro povedla, potem pa smo mi, z vztrajnostjo, le vzpostavili ravnotežje, na koncu bili boljši, a nam je sreča obrnila hrbet, čeprav smo “grizli” do konca. Mislim, da je odločila njihova individualna tehnika, ter dejstvo, da smo sami zgrešili preveč. Zadovoljen sem s predstavo, saj se mi zdi, da je bila tekma dobra. Čestitke nasprotniku za prikazano igro in uvrstitev v finale!

Robert Marinović Famnit: “ Sijajno!...David Vac je odločil tekmo!...enostavno je predober. Sicer smo imeli kratko klop, zato smo morali hraniti moči za zaključek. Videli ste, da je bil trd boj, da nam je David prinesel podaljšek in v podaljšku sam zmagal!. Kaj naj rečem…to je to! Čestitke ekipi FVZ za odlično predstavo!”Na vprašanje, o finalu, pa takole: “Mi gremo v finale po zmago in naslov! Eno zlato medaljo že imamo, sedaj pričakujemo novo!

Famnit – FVZ    57-56 po podaljšku 53-53 (24-12, 8-15, 14-10, 7-16)

Famnit: (Jahić, Klepač, Pehlić, Marinović, Vac, Tevž, Sabadin)

FVZ: (Vuksanovič, Čretnik, Habulin, Kosin, Bocciai, Bukovšek, Križanac, Muršec)

Glede na prikazano, lahko sklepamo, da je ekipa Famnit-a v prednosti, a bo to morala pokazati na igrišču, kajti ekipoTuristice nikakor ne gre podcenjevati, kar je dokazala danes. Finale v katerem bomo iskali novega (starega?) prvaka.