Šport
sreda, 05. junij 2019

Mednarodni košarkarski turnir ISBC v Moskvi zadnji dan

Tekme za razvrstitev

Zadnji dan mednarodnega študentskega košarkarskega turnirja v Ruski prestolnici, so bili odigrani dvoboji za razvrstitev. Prva tekma je bila na sporedu ob 9.30 in med seboj sta se udarili ekipi Francije, ter druga ekipa domačinov (Russia 2). Po začetnem vodstvu Francozov, so domačini prevzeli pobudo in zmagali, ter tako zasedli 9. mesto. Našo tekmo bi morali odigrati ob 11.45 minut, a smo pred tekmo izvedeli, da so Izraelci dvoboj, zaradi premajhnega števila igralcev sposobnih za igro, odpovedali. Naj dodamo, da bi tudi mi lahko že med turnirjem, kakšno tekmo odpovedali, saj smo imeli cel kup poškodb, pa tega nismo storili. A kar je, je in to ne vpliva na rezultat, čeprav ostaja grenak priokus, da si tako želene zmage nismo priigrali na igrišču, temveč za zeleno mizo. Tako je naša ekipa zaključila turnir, na solidnem 7. mestu. Rezultat bi lahko bil še boljši, a je naša ekipa imela ogromno težav s poškodbami. V nadaljevanju smo spremljali dvoboj za 5. mesto, med ekipo BIH in Russia 3. Spremljali smo zelo zanimivo srečanje, ki se je končalo šele po dveh podaljških. Čeprav je Ruska ekipa s trdo igro, predvsem pa s pomočjo sodnikov, želela ustaviti ekipo Igokee, je ta z disciplinirano igro, večji del tekme vodila in na koncu zasluženo zmagala, ter tako osvojila 5. mesto. 

V zgodnjem večeru smo spremljali dvoboj za 3. mesto med Hrvaško in Kitajskim Tajpehom. Po prvem polčasu, po keterem je bil v prednosti Kitajski Tajpeh, smo spremljali še tekmovanje v metu trojk, na katerem je sodeloval tudi reprezentant UP Luka Boroja, a se žal ni uvrstil v finale. S 16-imi zadetki je zasedel 4. mesto. Drugi polčas dvoboja za bron je bil zelo zanimiv, žal našim južnim sosedom ni uspelo izničiti prednosti, tako da so 3. mesto in bronasto medaljo osvojili igralci Kitajskega Tajpeha. V finalu sta se tako pomerili dve najboljši ekipi turnirja, Srbija (Univerza v Nišu) in domačini, prva Ruska ekipa (Russia 1). Finale je bil pravi spektakel, saj so igralci obeh ekip, igrali zares vrhunsko. To ni bila študentska tekma, ampak dvoboj na ravni Evrolige. Že začetek je bil navdušujoč, saj so Srbski igralci pokazali neverjetno košarko. Po 1. četrtini, ko je bil rezultat se izenačen (26:26), bi že lahko vodili z desetimi točkami razlike, a so večino prostih metov zgrešili. A so zato v nadaljevanju dvignili ritem in s trojkami, ter odličnimi potezami in zaključki pod košem, ušli nasprotnikom za 11 točk. Rezultat ob polčasu je bil 48:37 za moštvo iz Niša. V drugem polčasu, je Ruska ekipa začeli igrati grobo, na trenutke celo nešportno, a jih sodniki, ob podpori občinstva niso kaznovali. A niti to ni pomagalo, da bi ustavili razigrane srbske košarkarje, ki so pokazali vse svoje znanje in kvaliteto in ušli na velikih 18 točk prednosti. Čeprav je domača ekipa, ki so jo sestavljali tudi profesionalni igralci (Aksemov, Koltcov, Ardislamov, Afanasyev,Bobrovsky), iskala priključek z nešportno igro, jim nasprotnik (Univerza iz Niša), ni dal niti najmanjšega upanja. Tekma je končala z izidom 84 : 72 za Srbsko Univerzo. In prav neverjetno je, da je naša reprezentanca, sicer v malce spremenjeni postavi, to skorajda isto ekipo, lani premagala na EUI v Coimbri na Portugalskem.

Spektakel je bil zares navdusujoč in tudi mi si želimo, da bi takšne dogodke, lahko spremljali tudi pri nas. Hvala UP in naši UŠZP, da nam je omogočila tako veliko, predvsem pa poučno izkušnjo.