Šport
ponedeljek, 22. julij 2019

Domače ekipe napovedujejo boj za prva mesta

Evropski univerzitetni prvenstvi v odbojki na mivki in vaterpolu.

Včeraj sta se v Kopru pričela Evropski univerzitetni prvenstvi v odbojki na mivki in v vaterpolu. Na obeh tekmovanjih, ki ju bo izpeljala Univerzitetna športna zveza Primorske, bo do 27. julija sodelovalo okrog 250 športnikov, spremljevalcev, sodnikov, prostovoljcev in funkcionarjev z vseh koncev Evrope.

Na Evropskem univerzitetnem prvenstvu v odbojki na mivki bo sodelovalo 24 ženskih in 24 moških parov, slovenske barve bosta branili po dve dvojici z Univerze Maribor in domače Univerze na Primorskem. Tekme bodo odigrane na treh peščenih igriščih v novem koprskem športnem parku, in sicer od ponedeljka, 22. julija, do petka, 26. julija, ko bodo na vrsti finalni obračuni. Tekme bodo na sporedu v jutranjem terminu med 9. in 13. uro ter po odmoru za kosilo v popoldansko-večernem terminu med 16. in 22. uro.

Klara Kovačič, članica ženske ekipe Univerze na Primorskem: "Konkurenca bo zelo kakovostna, prišlo bo kar nekaj punc, ki so odlično pripravljene, zato nimam posebej visokih pričakovanj. V zadnjih tednih smo dobro preizkusili nova igrišča in ugotovili, da podlaga ni preveč mehka, kar nama ustreza. Z Manco Rotar se bova borili po najboljših močeh, sicer pa upam, da bomo vsi uživali in preživeli lep teden."

Jernej Pleša, član moške dvojice Univerze na Primorskem: "Dolgo smo čakali na ta nova prizorišča, sedaj pa že komaj čakamo, da se prvenstvo začne. S soigralcem Luko Šteblajem sva letos skupaj odigrala že kar nekaj turnirjev, veliko sva tudi trenirala. Sicer nama manjka nekaj višine, sploh glede na to, da bodo tu nastopili tudi nekateri profesionalni igralci z dvoranske in odbojke na mivki. Ampak dala bova vse od sebe."

Na zgodovinskem, prvem Evropskem univerzitetnem prvenstvu v vaterpolu, bo po odpovedi beograjske univerze sodelovalo le pet študentskih ekip. Iz nemškega Aachna bo prispela ekipa Tehnološkega inštituta Rena in Vestfalije, madžarske barve bo branilo moštvo Poslovne šole iz Budimpešte, Severno Makedonijo bo zastopala ekipa Univerze Sv. Cirila in Metoda iz Skopja, iz poljskega Lodža prihaja selekcija Tehnološke univerze, čast slovenskega  vaterpola pa bo domača ekipa Univerze na Primorskem.

Marko Prcač, kapetan vaterpolo moštva Univerze na Primorskem: "Zame je to prvenstvo zelo pomembno, preložil sem si celo zadnji izpit, da lahko igram tu. O nasprotnikih ne vemo veliko, a se itak vedno igra na zmago. In če smo bili leta 2017 na Evropskem univerzitetnem pokalu drugi, napovedujemo sedaj boj za prvo mesto."

Tekmovanja v vaterpolu bodo potekala od ponedeljka, 22. julija, do sobote, 27. julija, ko bodo na vrsti finalni obračuni. Tekme v Žusterni bodo na sporedu zvečer ob 19.30 in 21. uri.

Vsi ogledi tekem so brezplačni. Razpored tekem bo objavljen na uradni spletni strani prvenstev, prvenstvo pa bo možno spremljati tudi preko različnih družbenih omrežij (@eusabeachvolley in @eusawaterpolo ter #EUCKoper2019).

Dvanajsto Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki in prvo Evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu organizirajo Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) in Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP), v sodelovanju z Univerzo na Primorskem (UP), Mestno občino Koper (MOK) in Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) ter sodi v okvir evropskih univerzitetnih prvenstev pod okriljem Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA). Prvenstva sofinancirata Mestna občina Koper in Luka Koper d.d. v okviru sklada Živeti s pristaniščem ter podpirajo Red Bull Slovenija, Emonec kafe, Ljubljanske mlekarne, Hervis Sports Slovenija, Kompas Young, Mlinotest, Merkur zavarovalnica, CleanSport in Nomago.