Šport
torek, 19. november 2019

Delavnica samoobrambe

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

V ponedeljek, 25.11.2019, obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

Združeni narodi so l. 1993 v Deklaraciji o odpravi nasilja nad ženskami nasilje nad ženskami opredelili kot »vsako dejanje nasilja, ki temelji na spolu in ima za posledico ali je verjetno, da bo imelo za posledico, fizično, spolno ali psihično škodo ali trpljenje žensk. Vključene so tudi grožnje s takšnimi dejanji, odvzem ali samovoljna omejitev prostosti, ne glede na to, ali se to dogaja v zasebnem ali javnem prostoru.«

Nasilje nad ženskami predstavlja v vseh državah po svetu resno in razširjeno družbeno težavo. Zato je odprava neenakosti med položajem žensk in moških v družbi bistven korak pri preprečevanju nasilja in zagotavljanju temeljnih človekovih pravic vsem članom in članicam družbe.

Unčikoviti prijemi samoobrambe pripomorejo k večji varnosti, zato bomo v ponedeljek organizirali delavnico samoobrambe, v izvedbi Društva naprednih obrambno-borilnih metod (DNOBM). Delavnica bo potekala v telovadnici Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio na Gimnazijskem trgu 7, 6000 Koper. Dobimo se ob 19.00 pred vhodom šole. Delavnica bo trajala okvirno do 20.45.

Udeleženci delavnice samoobrambe bodo seznanjeni s pomenom pravilnega ravnanja v različnih konfliktnih situacijah. Seznanjeni bodo o učinkovitosti in uporabnosti lastnega telesa v vlogi glavnega orodja pri samoobrambi na naraven in spontan način ter kako dane reakcije lahko uporabimo v stresnih primerih. Učili se bomo osnovne položaje, udarce ter načine kako varovati sebe in lasten (intimni) prostor z izredno preprostimi, učinkovitimi in uporabnimi tehnikami. Seminar bo vodil Aljoša Gorup, glavni inštruktor Društva naprednih obrambno – borilnih metod z asistenti.

Prijava na brezplačno delavnico samoobrambe sprejemamo na: prijave@uszp.si do petka, 22. novembra 2019. Število mest omejeno!