Šport
četrtek, 14. julij 2016

Slovesna otvoritev 3. Evropskih univerzitetnih iger v Zagrebu

Včeraj, 13. julija, je na atletskem stadionu Mladost v Zagrebu potekala otvoritvena slovesnost tretjih Evropskih univerzitetnih iger. EUI 2016 so največji akademski športni dogodek na stari celini in v zgodovini hrvaškega športa.

Pod okriljem 41-ih zastav so se včeraj ob 21. uri na atletski progi stadiona Mladost sprehodilo okoli 5000 študentov športnikov in njihovih spremljevalcev s 394 univerz oz. visokih šol. Pod slovensko zastavo se je sprehodila druga po vrsti najštevilčnejša rdeče-bela odprava z Univerze v Ljubljani ter modra odprava Univerze na Primorskem. Študentov športnikov z mariborske univerze v Zagrebu ni bilo, saj s tekmovanji začnejo šele jutri.

Sosedje Hrvati so se potrudili in pripravili lepo slovesnost, a poudariti je treba, da ceremonija brez odličnega razpoloženja in veselja akademskih športnikov iz cele Evrope, ne bi bila tako sijajna. Evforičnega petja, plesa in navijanja mladih športnikov ni pokvaril niti dež. Pri akademskem športu ne gre za rušenje rekordov in osvajanje medalj, temveč za rušenje nacionalnih, političnih ter verskih razlik, za prijateljstvo in druženje. Ta duh prijateljstva in igrivosti je bilo videti in čutiti tudi včeraj pred, med in po slovesni otvoritvi.

Igre je ob koncu ceremonije odprl Tihomir Orešković, predsednik Vlade RH.

Naj opomnimo, da Slovenija že ima medaljo. Karateistke Univerze v Ljubljani so postala bronaste v ekipni borbi. Dve karateistki se bosta za tretje mesto potegovali tudi danes. In sicer v kategoriji karate -61 ter karate -68.

Foto utrinke slovesne otvoritve EUI 2016 si lahko ogledaš TUKAJ.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL