APZ UP
petek, 24. junij 2016

Simfonic voices: Večer švedske glasbe

V prihajajočih poletnih mesecih Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices organizira tri koncerte profesionalnih domačih in tujih zasedb, nekateri od njih bodo v Kopru nastopili prvič. Prvi večer nam bo popestril The Hägersten Chamber Choir iz Švedske, in sicer v petek, 1. julija 2016 ob 20. uri v Cerkvi sv. Bassa v Kopru.

Vstop na koncert je prost. Vljudno vabljeni!

The Hägersten Chamber Choir je mešani zbor s približno 35 člani. Ustanovila ga je Kerstin Börjeson leta 1995 v predelu Stockholma Hägersten na Švedskem. Zbor izvaja zelo obsežen repertoar, osredotoča pa se predvsem na izvajanje zgodnje glasbe, sodobne glasbe ter tudi scenske predstave.

Zbor bo na koncertu izvedel »Vespro della beata Vergine«, delo Claudia Monteverdia in pomembne zborovske skladbe J. S. Bacha, ki so steber njihovega repertoarja, Mozartov, Verdijev, Brahmsov in Faurejev Requiem pa so sestavni deli njihovega repertoarja.

Zbor je premierno izvedel nekaj sodobnih skladb. Dolgo sodelovanje s skladateljem Jesper Nordinom je prineslo pomembne posnetke in več nastopov za švedski nacionalni radio. Drugi vir sodobne glasbe, ki jo izvajajo, je sodelovanje z razredom za kompozicijo na Royal College of Music v Stockholmu.

Tradicija zbora s scenskimi predstavami se je začela leta 2002 z delom švedskega skladatelja Torstena Nilssona, Nox Angustiae, ki je nastalo leta 1970. Za igrane scenske različice Bachovega St. John's Passion in St. Matthew's Passion so prejeli veliko priznanj. Zbor redno sodeluje tudi z jazz pianistom in skladateljem Elise Einarsdotter ter basistom Olle Steinholtz, v letu 2011 pa so imeli tudi turnejo s pianistoma Monico in Carl-Axel Dominique.

Septembra 2012 je zbor izvedel koncert sodobne glasbe z jazz glasbeniki Elise, Olle in svetovno znanim švedskim sopranskim saksofonistom Andersom Paulssonom.

Zbor se bo v Kopru predstavil v sklopu njihove turneje po Sloveniji. V Sloveniji gostujejo na povabilo dirigentke Jerice Gregorc Bukovec, ki je vrsto let študirala in ustvarjala s številnimi švedskimi zbori.

Dirigentka zbora Kerstin Börjeson je študirala na Royal College of Music v Stockholmu. Med njenimi učitelji so bili tudi profesor Eric Ericsson in profesor Anders Eby. Od leta 1994 je zaposlena na Uppenbarelsekyrkan i Hägersten, kjer vodi zbor ter igra orgle. V letu 2009 je prejela priznanje za njene izjemne dosežke St. Cecil Price, ki ji jo je dodelila škofija v Stockholmu.