APZ UP
petek, 08. april 2016

Simfonic voices tokrat s koncertom "Tiha misel zablestela"

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, vabi na koncert mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices »Tiha misel zablestela«. Koncert bo v soboto, 16. aprila 2016, ob 19.30 v Zadružnem domu v Spodnjih Škofijah.

Na tokratnem koncertu bodo nastopile tri vrhunske vokalne zasedbe - Ženski komorni zbor Čarnice, Vokalna akademija Ljubljana in Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki se bodo primorski publiki predstavile z repertoarjem sodobnih del slovenskih in primorskih skladateljev, predstavljenem tudi na 24. državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem, ki bo letos potekalo 23. in 24. aprila v Mariboru. Slišati bo mogoče raznoliko glasbeno literaturo, med drugim skladbe mladega slovenskega skladatelja A. Makorja (besedila Srečka Kosovela) ter noviteto mladega skladatelja M. Kastelica, zasedba Vokalna Akademija Ljubljana pa bo predstavila tudi noviteti primorskega skladatelja Ambroža Čopija, nagrajenca Prešernovega sklada za leto 2015, Slavček v trnju in Bori dehtijo. 

Vabljeni, da se koncerta udeležite in s svojim obiskom podprete zbore pred udeležbo na državnem tekmovanju.

Vstop je prost!

ŽENSKI KOMORNI ZBOR ČARNICE je eden vidnejših zborovskih sestavov pri nas, njegova posebnost je projektno delovanje z različnimi dirigenti. Zasedba deluje od jeseni 2002. Ustanovile so jo pevke, ki so kot študentke različnih ljubljanskih fakultet pele v APZ Tone Tomšič pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta, v zadnjih letih pa se je zasedba prenovila in razširila. Med njihovimi dosežki je deset odmevnih projektov, štiri izdane zgoščenke ter absolutna zmaga na državnem tekmovanju Naša pesem leta 2010 z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom (96,7 točke) ter številna posebna priznanja. Pomemben del njihovega delovanja predstavlja izvajanje novitet, večkratno sodelovanje s Slovenskim komornim zborom in Orkestrom Slovenske filharmonije ter snemanja za arhiv RTV Slovenija. Pri izboru programov in glasbenikov jih vodi želja po ohranjanju kulturne dediščine in promociji slovenske ustvarjalnosti – skladateljev, zborovodij, instrumentalistov, pevcev ter kakovostni izvedbi raznolikega programa sakralne in nesakralne, stare in sodobne glasbe, ljudskih pesmi in izvirnih skladb.

Med dirigenti jih je umetniško najbolj zaznamoval Stojan Kuret (2012/2013, 2007/2008, 2005), poleg njega pa so s Čarnicami sodelovali še Ana Erčulj (2013), Martina Batič (2010– 2012, 2004), Sebastjan Vrhovnik (2009/2010), Željka Ulčnik Remic (2008, 2004/2005), Tanja Benedik (2006), Tone Potočnik (2004/2005), Marko Hribernik (2004) in na poseben način ameriški glasbenik Chris Eckman (2008, 2004). Od septembra 2014 je vodstvo zbora prevzela perspektivna mlada dirigentka Monika Fele. Izdale so štiri zgoščenke z edinstvenimi programi: Jagodni izbor za ženski zbor (Mendelssohn, Brahms, Rheinberger, Schubert, Holst, de Victoria, Bučar, Ferjančič, Kumar, Prus, Merkù, kjer izstopa celoten Mendelssohnov opus za ženski zbor), So ptičice še snivale (ljudske pesmi slovenskih pokrajin v priredbi Ambroža Čopija, posnete v izjemno redki binauralni snemalni tehniki, ki poslušalcu s slušalkami pričara občutek, da je prisoten v prostoru), V kraljestvu palčkov (Kogoj, Merkù, Lebič, Kumar, Čopi, Forte, kjer izstopa celoten Kogojev opus za mladinske in otroške zbore), Ego sum resurrectio et vita – koralni napevi, posneti z moško vokalno zasedbo Akademskih 12. Zbor od septembra 2014 vodi Monika Fele.

VOKALNA AKADEMIJA LJUBLJANA (VAL) je bila ustanovljena septembra 2008. Po prepričljivi zmagi v Arezzu (2009) je maja 2010 kot prvi moški zbor v zgodovini osvojila veliko zborovsko nagrado Evrope. Jeseni 2010 se je ansambel na povabilo organizatorja udeležil festivala vokalne glasbe Polyfollia v Franciji in izdal prvo zgoščenko. Julija 2011 in maja 2012 je Vokalna akademija Ljubljana kot mešani zbor s solisti in instrumentalisti na baročnih instrumentih Val camerata izvedla baročno opero H. Purcella Dido in Enej, jo posnela za RTV Slovenija ter v lastni avdioprodukciji izdala na zgoščenki. Leta 2011 je nastopila z Markom in Bernardo Fink. Tega leta je v Arezzu prejela prestižno nagrado Guidoneum 2011 za izjemne dosežke in doprinos k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu. Julija 2012 je ansambel med petimi predstavniki celin zastopal Evropo na IFCM (International Federation for Choral Music) World choral summit 2012 v Pekingu. S člani Orkestra Slovenske filharmonije, solisti ter italijanskim moškim zborom Coro filarmonico Trentino je obeležila stoletnico začetka 1. sv. vojne s sklopom vokalno-instrumentalnih koncertov. Leta 2014 je na povabilo nagrajenke nastopila v vladni palači na Dunaju na svečani podelitvi najvišjega avstrijskega priznanja na področju komorne vokalne glasbe Bernardi Fink. Umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana je Stojan Kuret.

Stojan Kuret, rojen v Trstu, je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo in na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu, kjer predava od leta 1983. Kot predavatelj sodeluje na zborovskih seminarjih, festivalih doma in v tujini in je reden član žirij na najpomembnejših mednarodnih zborovskih in dirigentskih tekmovanjih. Kot gostujoči dirigent je uspešno sodeloval z različnimi orkestri in zbori ter kot profesor gostoval na glasbenih akademijah v Budimpešti in Rigi. Od sezone 1992/93 je bil deset let umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič v Ljubljani. Z njim in z Vokalno akademijo Ljubljana je dosegel zavidljive mednarodne umetniške uspehe. Leta 1984 je za izjemne dosežke na zborovskem področju prejel Gallusovo plaketo, leta 2000 plaketo mesta Ljubljane in leta 2002 zlato priznanje JSKD za ustvarjalno vodenje APZ-ja. Septembra 2011 je v Arezzu za uspešno in ustvarjalno delo z Vokalno akademijo Ljubljana prejel prestižno nagrado Guidoneum. V letu 2012 je bil nagrajenec Prešernovega sklada.

KOMORNI ZBOR KONSERVATORIJA ZA GLASBO IN BALET LJUBLJANA šteje približno 35 članov; v njem prepevajo dijaki, ki si želijo večjih izzivov na vokalnem področju, ter nekateri, ki so izobraževanje že zaključili in svojo pot nadaljujejo na Akademiji za glasbo in drugje. Namen komornega zbora je udejanjanje umetniških hotenj posameznikov in spoznavanje stilno in žanrsko raznolike literature od renesanse do sodobnih skladb. Posebno pozornost zbor namenja izvedbam skladb slovenskih skladateljev, v svoj repertorar pa umešča skladbe najmlajše skladateljske generacije.

Zbor je dolga leta vodil pedagog in dirigent Tomaž Habe, od septembra 2010 pa ga uspešno vodi skladatelj in dirigent Ambrož Čopi.