APZ UP
sreda, 13. april 2016

APZ UP na koncert v Sovodnje

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem bo skupaj z zborom Coro Jacubus Gallus in MePZ Hrast iz Doberdoba v nedeljo, 17. aprila ob 20.30 izvedel celovečerni koncert v Kulturnem domu v Sovodnjah ob Soči (med Doberdobom in Gorico). Koncert organizira Mešani pevski zbor Hrat. Vljudno vabljeni.

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM (APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 35 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Prvo desetletje je zbor zelo uspešno vodil skladatelj in dirigent Ambrož Čopi, z oktobrom 2014 pa je dirigentsko palico prevzel dirigent Mirko Ferlan.

Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela in novitete mlajše generacije. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori. S prirejanjem kakovostnih mednarodnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru cikla Simfonic voices bogati kulturno dogajanje na Slovenski obali.

APZ UP redno nastopa na prireditvah v okviru Univerze na Primorskem in koncertira po Sloveniji ter v tujini. Novembra 2015 se je uspešno predstavil na 6. regijskem zborovskem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin v Postojni, kjer je prejel zlato priznanje z odliko, posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane od 20. st. do danes ter postal najboljši mešani zbor tekmovanja. Svoj uspeh je zabeležil tudi na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru, kjer je prejel štiri zlate plakete v mešani zasedbi (2007, 2010, 2012, 2014) in eno v ženski zasedbi (2014) ter na mednarodnih tekmovanjih, kjer je dosegel več prvih mest (Prèveza – 2006, Varna – 2008, Cantonigròs – 2011, Makedonija – 2011, Vilna – 2012, Split – 2012, Milazzo – 2013, Prijedor – 2013, Istanbul – 2014, Derry, Severna Irska – 2014, Herceg Novi, Črna Gora - 2015), zlatih plaket ter priznanj za najbolje izvajane skladbe, povabljen pa je bil tudi na mnoge zborovske festivale. Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je kot finalist leta 2009 nastopil na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu. Decembra 2010 je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije za dotedanje delo in uspehe zboru podelilo ''status društva v javnem interesu'', kar je pomembno priznanje za zborovsko delovanje in uspehe. ZKD Mestne občine Koper mu je leta 2012 podelila zlato plaketo za izjemne dosežke, Mestna občina Koper pa leta 2014 »Priznanje z veliko plaketo«. Leta 2015 je zbor postal dobitnik srebrnega priznanja in plakete, ki mu ga je podelila ZKD MOK za izjemne dosežke v letu 2014. V maju 2015 je APZ UP prejel priznanje za 10. letno delovanje, ki mu ga je podelila ZKD MOK, prav tako mu je priznanje ob 10. obletnici delovanja podelila Mestna občina Koper, od JSKD RS pa je zbor prejel jubilejno priznanje za 10 let vrhunskega poustvarjanja. Oktobra 2015 je zbor postal še prejemnik plakete za izjemne uspehe v letu 2015, ki mu ga je podelila Univerza na Primorskem, leta 2016 prejemnik priznanja za posebne dosežke v letu 2015, ki mu ga je podelila ZKD MOK, s strani JSKD pa je prejel Gallusovo plaketo, najvišje priznanje za področje glasbene dejavnosti.

APZ UP je izdal 7 zgoščenk: APZ UP – V ŽIVO (2008), MYSTERIUM (2010), ISTRIANTICO (2010–2012), MOZAIKI (2010–2012), SONORITY (2012–2014),TEBE POJEM (2014) in FANTAZIJE (2014).

ZBOR JACOBUS GALLUS je nastal leta 1991. Kot naslednik MePZ Jacobus Gallus, ki ga je do konca sedemdesetih let vodil Ubald Vrabec, si prizadeva za ohranjevanje slovenske pevske dejavnosti v središču Trsta. Kot član Glasbene matice v Trstu, Zveze slovenskih kulturnih društev, Slovenske prosvete in zveze USCI (Zveza zborov v Italiji) za Furlanijo-Julijsko krajino nastopa doma in v tujini, oblikuje koncerte in zborovske revije.

Vsako leto prireja pevsko revijo v božičnem času v sklopu deželnega niza Nativitas in vabi k sodelovanju predvsem domače vokalne in instrumentalne sestave. Vsako sezono izpelje zamenjavo z italijanskim ali slovenskim zborom s katerim se tako pobrati. Med zadnjimi so se v spomin zbora zapisali pevci skupine MusicAntica iz Sirakuz, MePZ Jakob Petelin iz Celovca, MepZ Matilde Salvador iz Algera, MePZ Ipavska iz Vipave, Corale Barbisano iz Trevisa in drugi.

Tudi letne odprave spadajo v delovanje Zbora Jacobus Gallus: pevci se skupaj odpravijo na tekmovanja in festivale, kjer se na mednarodnih odrih predstavijo tudi s slovensko pesmijo. Do leta 2015 je sestav obiskal Italijo, Slovenijo, Nemčijo, Španijo, Madžarsko in Avstrijo.

(Številna priznanja krasijo zgodovino Zbora Jacobus Gallus. Na regijskem tekmovanju Corovivo  se je vedno uvrstil v najvišjo kakovostno skupino. Na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru je dvakrat osvojil zlato plaketo, petkrat pa srebrno. Na regijskem tekmovanju v Postojni pa vedno zlato plaketo s posebnimi priznanji za najboljše izvedbe skladb in priznanji za zborovodjo.

Na tekmovanju Citta' di Vittorio Veneto se je prav tako odrezal večkrat predstavil in dosegel najvišja priznanja.) Od ustanovitve so sestav vodili Stojan Kuret, Janko Ban, Matjaž Šček, od leta 2008 pa Marko Sancin.

Zbor je izdal tri zgoščenke: Naša pesem z žlahtnimi odsevi (posnetki iz tekmovanja v Mariboru), Božično pričakovanje (božične skladbe primorskih skladateljev, ki niso še nikoli bile posnete na plošči) in O polnoči (zbirka božičnih pesmi izpod peresa Ivana Ščeka.

Sestav deluje na sedežu Glasbene matice v središču Trsta, kjer je slovenskih društev na žalost premalo. Redno se povezuje z italijanskimi in drugimi skupnostmi mesta, z njimi sodeluje in oblikuje kulturne dogodke, ki so namenjeni zvestim obiskovalcem Gallusovih koncertov in vsem ljubiteljem zborovske glasbe.

MEŠANI PEVSKI ZBOR HRAST iz Doberdoba deluje v okviru istoimenskega katoliškega društva,  ustanovljenega leta 1968, korenine zbora pa segajo v leta pred drugo vojno. Zbor nastopa na številnih koncertih doma in v tujini  z bogatim izborom slovenskega in mednarodnega repertoarja, posebno pozornost pa posveča izvajanju sodobnih in ljudsko ubranih skladb ter glasbeni ustvarjalnosti slovenskih skladateljev. Od leta 1985 zbor vodi Hilarij Lavrenčič. Od leta 1997 je zbor Hrast nagrajenec več slovenskih regijskih zborovskih tekmovanj in je večkratni lavreat tekmovanja slovenskih zborov v Mariboru. Svojo kakovost je zbor Hrast potrdil z najvišjimi uvrstitvami in posebnimi priznanji tudi na italijanskih regijskih,  nacionalnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih.  Zadnji vaznejsi uspehi so  prvo absolutno mesto na regionalnem tekmovanju Postojna 2013,  zlato priznanje na drzavnem tekmovanju  Naša Pesem 2014 v Mariboru in nazadnje še »odličje« na tekmovanju Corovivo 2015 v Cedadu. Zbor je izdal dve zgoščenki: »Stezice« in »Petelinček je zapieu«.