Lokostrelstvo

Lok in puščica sta starodavna pripomočka za lov in boj, ki sta se ohranila do danes v športne namene.

lokostrelstvo 2017

Komu je namenjeno?
Namenjeno je prav vsem, omejitev ni. Je individualni šport, s katerim pridobimo zbranost, natančnost in vztrajnost. Med navdušenci so tudi tisti, ki radi »šraufajo,« saj je lokostrelsko opremo potrebno uglasiti.

Sestava vadbe
Vadba je sestavljena iz tehničnega, taktičnega, kondicijskega in psihološkega dela. Ključen je trening streljanja na tarčo, z različnimi dodatnimi nalogami.


V KOPRU:

Kje, kdaj, koliko?
V Lokostrelskem klubu Ankaran.
Od 1. oktobra do 31. marca, v dvorani: balkon velike telovadnice na Osnovni šoli Dušana Bordona Koper, Rozmanova ulica 21a, 6000 Koper.
Od 1. aprila do 30. septembra, na prostem: lokostrelsko strelišče Lokostrelskega kluba Ankaran, v Športnem parku Dekani, Dekani 78a, 6271 Dekani.

Ponedeljek in četrtek, 20.00 – 21.30.

CENA za imetnike veljavne kartice Zdrava Zabava, vključno z izposojo opreme: 18 EUR/mesec.


O lokostrelstvu
Lok in puščica sta starodavna pripomočka za lov in boj, ki sta se ohranila do danes v športne namene.
Bistvo lokostrelstva je natančno zadevanje tarče, naloga lokostrelca pa ustreliti puščico v trenutku, ko ima usklajene zaznavne občutke (pozicija telesa, pravšnja napetost mišic oziroma izometrično krčenje mišic) ter vizualne informacije (npr. pravilno nameščena puščica, merek k želenemu cilju). Zelo pomembno je tudi, da ima lokostrelec dobro zaznavo okolice (spremembe vetra, padavin, svetlobe) in ozko – ven usmerjeno pozornost. Gibalne sposobnosti, ključne za lokostrelca, so vzdržljivost (splošna, v moči, specifična), moč (vzdržljivost v moči, specifična moč, moč rok in ramenskega obroča), koordinacija (preciznost) in gibljivost.

Zgodovina
Izum loka in puščice se pojavi sočasno z uporabo ognja in govornega sporazumevanja med ljudmi. Domnevno so lok in puščice izumili pred 22.000 leti v Afriki. Lokostrelstvo je eden od športov, ki so bili na programu olimpijskih iger od leta 1900 do 1920. Nato pa od leta 1972 dalje na programu modernih olimpijskih iger in od leta 1960 na programu paraolimpijskih iger.
Vrste lokov, discipline in oprema
Poznamo štiri različne vrste lokov, ki jih priznavajo lokostrelska združenja: ukrivljeni lok, sestavljeni lok, goli lok in dolgi lok. Loki se razlikujejo po nameščeni opremi, natančnosti in tehniki streljanja. Za streljanje s katerimkoli od njih lokostrelec potrebuje ščitnike za prste, podlaht in prsi, tok s puščicami, naprstno zanko in tarčo. Na tarči je nameščeno tarčno lice, kakor poimenujemo papir z narisanimi krogi.
Tekmovanja se razlikujejo po disciplinah. V svetu je uradno priznanih devet: tarčno lokostrelstvo, dvoransko lokostrelstvo, poljsko lokostrelstvo, para-lokostrelstvo, run-archery, clout lokostrelstvo, flight lokostrelstvo, lokostrelski biatlon in 3D lokostrelstvo.

PRIJAVE in INFO:
Brina Božič, tel. št.: +386 40 579 059
Spletna stran Lokostrelskega kluba Ankaran: http://lkankaran.si.