Interesne dejavnosti
torek, 08. september 2020

Spekula

Manifest kulturno-umetniških dogodkov UP PEF.

Po uspešni akreditaciji novega dodiplomskega univerzitetnega študijskega programa prve stopnje Vizualne umetnosti in oblikovanje na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti septembra prihaja druga edicija umetniškega manifesta SPEKULA 2020. Zvrstili se bodo kulturno-umetniški dogodki, s katerimi sodelujoči umetniki želijo predstaviti njihov poklic in produkcijo.

SPEKULA 2020, ki bo v Kopru potekala od septembra pa do konca naslednjega študijskega leta, se predstavlja v širšem in celovitejšem kontekstu delovanja, v obliki manifesta z nizom večpredstavitvenih dogodkov. 

Na različnih lokacijah se bodo zvrstile razstave, predavanja in drugi raziskovalni ter kulturno-umetniški dogodki, ki so namenjeni promoviranju kulturno-umetniške produkcije in identitete. Predstavljene bodo še mnoge druge oblike izražanja idej, občutkov, predajanja veščin, z izjemnimi sodelavci kot so: Tina Cotič, Eda Birsa, Lara Kobal, Nina Mršnik, Lara Marconi, Dragana Sapanjoš, Nemanja Cvijanovič, Jiri Kočica, Boštjan Bugarič, Vid Lenard, Andrej Medved, Tilen Žbona ter drugi sodelujoči predstavniki umetniških in kreativno izobraževalnih udejstvovanj oz. veščin, ki bodo s fakulteto v bodoče sodelovali ter razvijali področje umetnosti na Obali.

Manifest je usmerjen v lokalno ozaveščanje skupnosti in razvijanje novega dodiplomskega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje, ki bo s študijskim letom 2021/2022 obogatil obalni prostor. Spremljevalni program manifesta zato nudi vpogled v poklic in stroko bodočim študentom in širši javnosti, ki želijo ubrati pot po kreativnih, umetniških in produkcijskih veščinah za samostojno in uspešno rast na lastni in skupni življenjski poti. 

K izvedbi tega velikega projekta bodo pripomogle in sodelovale tudi Obalne Galerije, platforma Avtomatik Delovišče in Kulturno izobraževano društvo Pina.


Manifest se bo pričel 11. septembra ob 18. uri v Galeriji Meduza v Kopru, in sicer z odprtjem razstave Prevodi vizionarstva ali iluzija / Translations of visionary or illusions priznanih avtorjev Nemanje Cvijanoviča, Polonce Lovšin, Dragana Sapanjoša, Jirija Kocica s kustosom Tilnom Žbono. Program se bo dopolnjeval tekom celotnega študijskega leta in bo objavljen na spletni strani Pedagoške fakultete (www.pef.upr.si) ter na socialnih omrežjih.

Program za september:

  • 11. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper
    Razstava Prevodi vizionarstva ali iluzija / Translations of visionary or illusions
    (Nemanja Cvijanovič, Polonca Lovšin, Dragana Sapanjoš, Jiri Kočica)
    kustos Tilen Žbona
  • 15. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper
    Predavanje Marušičev Sforzato / Sforzato di Marušič
    (Andrej Medved)
  • 17. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper
    Pogovor Gverilsko snemanje filmov
    (Ema Kugler in mag. Vid Lenard) 
  • 22. september 2020 ob 18.00 v Galeriji Meduza, Koper
    Predstavitev strategij in vpetost vizualne umetnosti v lokalni in nacionalni prostor (Dejan Mehmedovič, Majda Božeglav Japelj, Aleš Sedmak)

Ob dogodku bo predvajan film Uroša Zavodnika, “Na prelomu upodobitve - SPEKULA 2019”

  • 25. september 2020 ob 18.00, Mala Loža, Čevljarska ulica 1, Koper

razstava do 16. oktobra 2020 

Koprski optimizem - urbanizem in arhitektura Kopra

Avtomatik Delovišče predstavlja razstavo seminarja študentov Univerze v Ljubljani, Fakultete za arhitekturo in Biotehnične fakultete - Oddelka za krajinsko arhitekturo pod mentorstvom prof. dr. Davorja Gazvode (KA), asist. Nejca Florjanca, prof. Mihe Dešmana (FA), Vlatke Ljubanović (FA) ter doc. dr. Boštjana Bugariča (AD) in Mateje Filipič (AD).

kustosa Boštjan Bugarič, Mateja Filipič