Splošno
sreda, 17. april 2019

Pitje vina, ki ne prinese pijanosti in mačka

Dan vina in čokolade, 19.4.2019, Koper.

Uživanje vina ima lahko različne posledice, ki so odvisne od priložnosti, načina pitja, vrste in količine popitega vina ter časa. Običajno so vse bolj ali manj tesno povezane z alkoholom, ki je sestavni del vina, zato so načini in pravila pitja vina zelo pomembna za pravo uživanje v vinu.

Načinov pitja vina je veliko, od nas pa je odvisno, za katerega se bomo odločili. Na način uživanja vina vpliva več dejavnikov:

  • Priložnost. Poslovni dogodki so ena, druženje s prijatelji pa druga stvar. Pri slednjih lahko brez skrbi zapojemo tudi kakšno vinsko pesem, pri prvih pa je vino bolj kot ne zgolj spremljevalec dogodka, zato nam nikakor ne sme zlesti v glavo.
  • Vrsta vina. Večjo pozornost, zbranost in odgovornost namenjamo dražjim, redkejšim in kakovostnejšim vinom. Pri teh je vsak požirek posebno doživetje, medtem ko običajna vina neredko pijemo bolj »po domače«.
  • Namen pitja vina. Vsakega od nas kdaj zanese, zato se moramo na posebne dogodke že prej pripraviti. Na degustacijo ali vinski festival se ne odpravimo brez načrta, kaj in kako bomo pili, sicer se lahko obisk konča veliko prej, kot smo načrtovali.


Kako piti na festivalu vin ali degustacijah?

Za razliko od prijetnega večera s prijatelji je obisk vinskega festivala ali degustacije , kot je Dan vina in čokolade in namenjen spoznavanju novih vin in odkrivanju različnih okusov. Poklicni pokuševalci vin, ki oblikujejo zahtevne ocene, lahko svoja čutila skoncentrirano izostrijo dva- do trikrat na dan, ljubitelji vina pa se lahko posvetijo več različnim vzorcem v istem dnevu. Na vinskih festivalih lahko poskusimo veliko različnih vin, pri tem pa ni treba kupiti celih steklenic, zato so festivali odlične priložnosti za širjenje vinskih obzorij. Prav to razkošje izbire neredko povzroči, da se manj izkušeni ljubitelji vina pokušanja vina lotijo preveč navdušeno, to pa kaj kmalu povzroči tudi kakšno manj prijetno posledico.

Tu je nekaj nasvetov, kako se lotiti pitja vina, da bo uživanje v njem trajalo čim dlje, glava pa naslednji dan ne bo preveč bolela:

  • Še pred začetkom poskrbite za varno pot domov. V vinu je alkohol, ta pa nikakor ni združljiv z vožnjo v prometu, zato še pred odhodom na festival ali degustacijo poskrbite za načrt, kako boste prišli varno domov.
  • Pijte zmerno. Kadar ste se namenili odkrivati različne okuse, uporabljajte odlivalnik. Vino lahko namreč le okušate, potem pa ga izpljunete. Pri tem morate spoštovati vinarja in mu to vnaprej povedati, da vam bo natočil le toliko vina, kot ga potrebujete. Pri tej točki je še posebej pomembno, da vam vina ni škoda, saj bo požirek, ki ga boste kasneje sicer izpljunili, dosegel svoj namen in ne bo šel v nič.
  • Ob vinu pijte tudi vodo. Nepisano pravilo je, da morate pri pitju vina piti vodo v razmerju 2 proti 1, torej za vsak deciliter vina vsaj dva decilitra vode. Tako boste lažje opravili z alkoholom in upočasnili njegovo delovanje.
  • S hrano pomagajte želodcu. Na večini degustacij je ob vinu na mizi tudi hrana v obliki majhnih prigrizkov. Za poklicne pokuševalce je primeren ožji izbor, da ne vpliva na zaznavo okusa vina, pri degustaciji s prijatelji pa si lahko privoščite tudi bolj raznovrstno hrano.
  • Nabirajte izkušnje in se spoznavajte. Vsak od nas drugače prenaša alkohol, zato ni splošnega pravila, kdaj se je treba ustaviti. Nekdo prenese pet kozarcev, drugi le dva. Sami se najbolje poznate in veste, pri katerem kozarcu si morate privoščiti nekaj premora.


Pijte z glavo, srcem in dušo

Uživanje vina pomeni, da se vina, njegove arome, okusa, vonja, barve in zvoka še dolgo spomnite. To boste dosegli tako, da se boste pitja lotili načrtno, poslušali svoje telo in si postavili jasne meje. Če vas kljub temu kdaj zanese in se naslednji dan zbudite s težko glavo, si privoščite dovolj vode, uporabite katerega od receptov proti »mačku« ter se dobro naspite.


Vir: Gregor Kren/trebellolife.com