torek, 29. januar 2019

Zakaj tičimo skupaj?

Dobrodoslica 2018

V torek, 29.1.2018, ob 17.30 bo Primorsko svetovalno središče v Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper izvedlo brezplačno delavnico ZAKAJ TIČIMO SKUPAJ?

Medsebojni odnosi so tema, s katero se srečujemo vse življenje. Smo socialna bitja, kar nam je omogočilo preživetje kot vrsti. Sposobnost komuniciranja nam je zapisana v dedni genetski zapis in omogoča izmenjevanje čustev, stališč in vrednot. Tukaj ne smemo pozabiti na neverbalno komunikacijo, ki v določenih primerih pove veliko več kot izgovorjena beseda. Prav to nam omogočajo naše prastare strukture možganov, kot je recimo amigdala, center našega čustvenega odzivanja in sočustvovanja. Povezovanje v stiski ima pomembno vlogo pri ustvarjanju toplih in zaupnih odnosov. Takrat se v hipofizi tvori hormon oksitocin, ki nas spodbuja v smer iskanja ljubezni in podpore. 

Telo nam pravzaprav stoji ob strani, le slišati ga je treba. To so le nekateri vidiki ozadja medsebojnih odnosov, o katerih bomo na delavnici spregovorili. Skupaj bomo razmišljali o tem, kako uresničiti kakovostne odnose na različnih ravneh - med partnerji, družinskimi člani, prijatelji in sosedi. Ko poskušamo razumeti zakaj tičimo skupaj in kako tičati skupaj, kar se le da kakovostno, bomo lažje "krmarili" skozi življenje. 

Delavnico bo vodila Nikolina Jeretič, magistrica biopsihologije, strokovna vodja Zavoda Primorsko svetovalno središče, Koper