četrtek, 15. november 2018

UP PEF gosti predavanje španskih pisateljev

knjiga

UP PEF vabi na gostujoči predavanji Juana Kruza Igerabide Sarasola in Benata Sarasola, večkrat nagrajena španska pisatelja, ki bosta Slovenijo obiskala v okviru jesenskega dela Festivala Pranger in na povabilo založbe Malinc.

Novembrsko gostovanje po Sloveniji bosta sklenila na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, kjer bosta študentom in drugim poslušalcem pripovedovala o motiviranju za branje s pomočjo poezije (Juan Kruz Igerabide Sarasola) in o sodobni baskovski poeziji (Benat Sarasola).

Predavanji bosta potekali v četrtek, 15. novembra 2018, med 8.30 in 10.00 v predavalnici FM3 (pritličje UP PEF, Cankarjeva 5, Koper). Predavanji bosta v angleščini.




Pesnik, pisatelj, predavatelj, raziskovalec Juan Kruz Igerabide Sarasola je letošnji prejemnik najvišje španske nagrade za mladinsko književnost. Sodi med najpomembnejše baskovske avtorje. Čeprav piše tudi za odrasle, je njegovo ustvarjanje v prvi vrsti namenjeno otrokom in mladostnikom.

Beñat Sarasola je baskovski avtor in mladi baskovski literarni kritik, pesnik, prevajalec in predavatelj. Na področju literarne kritike sodeluje z raznimi baskovskimi literarnimi revijami in publikacijami. Za svoje objave v časniku Berria je prejel nagrado Rikarda Arregija

Avtorja se bosta na dveh večjih večernih nastopih v Mariboru in na Bledu ter na srečanjih v vrtcih in osnovnih šolah v Rogaški Slatini, Murski Soboti, Ljubljani, Brezovici, Bazovici v Italiji, Idriji, Kopru in Trstu srečala z več kot tisoč bralkami in bralci. Med obiskom v vrtcih in osnovnih šolah bosta posebno pozornost namenila osmim v slovenščino prevedenim besedilom iz serije o Joni Juana Kruza Igerabideja (Jona in prestrašeni hladilnik, Jona je žalosten, Jonova budilka, Jona v stiski, Jona ima veliko težavo, Adijo, Jona), pesniški zbirki S prstom na luni (pesniške igre) ter najnovejšemu prevedenemu besedilu Sedem noči s Paulo, ki ga je gostujoči napisal skupaj s Patxijem Zubizarreto. Prav tako se bo s prevodi svojih pesmi v slovenščini osnovnošolcem predstavil Beñat Sarasola.

Njun obisk so delno finančno podprli Španska kulturna akcija (Acción Cultural Española, AC/E), program internacionalizacije španske kulture (Programa de Internacionalización de la Cultura Española - PICE) in Baskovski inštitut Etxepare. S to turnejo Festival Pranger prvič razširja svoj program na večji mednarodni del ločeno od samega Festivala, ki je sicer namenjen predvsem kritikam slovenske poezije in prevajanju le-te.