petek, 10. maj 2019

UP FAMNIT informativni dan

info dan famnit podiplomc 2019

na UP FAMNIT bo v petek, 10. maja, s pričetkom ob 16.00, potekal tradicionalni informativni dan podiplomskih študijskih programov. Na vas se obračamo predvsem zato, ker je dogodek namenjen tudi vašim zaposlenim, ki si želijo tako dodatnih izobraževalnih izzivov kot tudi novih sodelovanj z našimi raziskovalci in študenti. V zadnjih letih smo namreč stkali gosto mrežo sodelovanj s slovenskimi in tujimi ustanovami, organizacijami in podjetji, na katerih naši študenti opravljajo obvezno prakso, in s katerimi uspešno sodelujemo tako na projektni ravni kot tudi v obliki gostovanj in obiskov.

Pomembnost povezovanja z raziskovalnimi ustanovami so prepoznala tudi podjetja, ki so nas nazadnje podprla v postopku akreditacije novega študijskega programaPODATKOVNA ZNANOST / DATA SCIENCE, z izvajanjem katerega bomo pričeli v naslednjem študijskem letu.
Na dogodku bodo predstavljeni bodo naslednji študijski programi, ki se bodo izvajali v študijskem letu 2019/20. To so:

Novosti v študijskem letu 2019/20:

V naslednjem študijskem letu bomo kot rečeno začeli z izvajanjem novega študijskega programa Podatkovna znanost / Data Science, tako v slovenskem kot v angleškem jeziku. Gre za zelo atraktiven interdisciplinarni program, za katerega vlada veliko zanimanje, saj ustvarja izjemno zanimiv kader, ki je trenutno zelo iskan v podjetjih na najrazličnejših področjih tako v tujini kot v Sloveniji.
Strokovnjaki podatkovne znanosti razpolagajo namreč z znanjem in kompetencami za razumevanje podatkov in lahko navidezno nesmiselne podatke spremenijo v priporočila za podporo podjetjem in oblikovalcem politik, razumevanje uporabnikov, izboljšanje načina uporabe podatkov o strankah, izboljšanje izdelkov, storitev ali izkušenj ter za pomoč podjetjem pri njihovi rasti.
Na srečanju bomo predstavili različne aktivnosti, ki jih na fakulteti že vrsto let izvajamo na področju podatkovnih znanosti. Poleg priprave študijskega programa smo namreč v zadnjih treh letih aktivno sodelovali v mednarodnem projektu DA.RE = Data Science Pathways to re-imagine education, katerega cilj je pripraviti izobraževalne vsebine za kader, ki jih trenutno trg najbolj potrebuje – in to so ravno strokovnjaki na področju podatkovne znanosti.

Novost predstavlja tudi izvedba v angleškem jeziku programa Trajnostno grajeno okolje / Sustainable Built Environments, pri katerem sodelujejo svetovno priznani raziskovalci s področja trajnostne gradnje in uporabe lesa v grajenem okolju, ki že sodelujejo s Centrom odličnosti InnoRenew CoE. Študijski program predstavlja zaokroženo ponudbo znanj, ki temeljijo na gradbeni, lesarski in arhitekturni znanosti in ki imajo poleg izrazite aplikativne vrednosti tudi to prednost, da ponujajo interdisciplinarno kombinacijo znanj, ki jih potrebuje vsakdo, ki želi aktivno slediti razvoju sodobne gradbene znanosti. Diplomanti programa bodo strokovnjaki, ki bodo sposobni reševati zahtevne probleme, ki se pojavljajo v sektorju trajnostnega grajenega okolja.

Znotraj študijskega programa Matematične znanosti, ki se izvaja tako v slovenskem kot v angleškem jeziku, bodo študenti, ki bodo izbrali smer Geometrija in aplikacije, imeli možnost pridobitve dvojne diplome. Na podlagi sporazuma z Državno univerzo v Moskvi – Lomonosovbodo namreč lahko prvo leto študija opravili na Univerzi na Primorskem, drugo pa na moskovski univerzi. Ob koncu študija pa bodo pridobili magistrsko diplomo obeh univerz. Veliko zanimanje pa vlada tudi za smer Kriptografija, saj je raziskovanje na tem področju trenutno izjemno pomembno. Kriptografske kode namreč varujejo informacije pred nepooblaščenimi dostopi, spremembami in drugimi zlorabami, zaradi česar je uporaba kriptografije v ekonomiji in industriji bistvena tako na državnem kot na mednarodnem nivoju. Z njo se raziskovalci Univerze na Primorskem intenzivno ukvarjajo v okviru Centra za kriptografijo, katerega cilj je občutno povečati možnosti sodelovanja med univerzo, industrijo in širšo družbo.

Če se torej zanimate za področjeS.T.E.M.– se pravi naravoslovje,tehnologijo,inženirstvoinmatematiko- ter psihologijo, ste vljudno vabljeni na informativni dan na UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper), ki bo v petek, 10. maja 2019, s pričetkom ob 16.00 na UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).