ponedeljek, 05. marec 2018

Ori Tahiti plesna delavnica

ori tahiti

Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) v sodelovanju z Mana Tahiti Slovenija v ponedeljek, 5.3.2018, ob 19. uri vabi na predstavitveno delavnico Ori Tahiti plesa skupaj z Najo Furlan, ki se bo izvedla v Študentskem centru Univerze na Primorskem (Čevljarska 27, Koper) 

Ori Tahiti, kot ga poimenujejo domačini, spada v družino plesov južnega Pacifika, natančneje pa ga opredeljujemo kot polinezijski ples. Sem spadajo tudi vsi ostali plesi otokov, ki se nahajajo znotraj t.i. polinezijskega trikotnika – tvorijo pa ga Havaji, Velikonočni otok in Nova Zelandija. »Ori« je nadpomenka za vse tahitijske plesne zvrsti. Od energičnega plesa ote'a, ki se ga pleše ob spremljavi tolkal in bobnov (to'ere, pahu), ter do nežne in pripovedne aparime, ki se jo izvaja ob petju, igranju ukulel in kitare. Beseda »mana« v mnogih polinezijskih jezikih pomeni »moč«, ki je prisotna v vsem, kar nas obdaja – nahaja se v nas samih, v živi in neživi naravi. Po starodavnem polinezijskem verovanju je to tudi beseda za »božansko moč«.

Ples je močno povezan z identiteto vseh ljudstev Tihega oceana ter predstavlja pomemben del njihovega vsakdanjega življenja. Kljub nenadnim kulturno-družbenim spremembam, ki so se na Tahitiju zgodile v 16. stoletju v času kolonizacije, so domačini uspešno ubranili svojo identiteto. Ples je le eden izmed načinov, s katerim se povezujejo s svojimi koreninami. Ori Tahiti je zgodba o ljubezni do življenja. Je energičen, sproščen ter hkrati nežen in čustven.

Naja Furlan je vodja društva Mana Tahiti Slovenija, vodi plesne tečaje ter organizira plesne delavnice.

Vsebina delavnice:

  • kratka predstavitev plesne zvrsti in Tahitija;
  • ogrevanje, raztezanje in priprava telesa za pravilno in zdravo izvajanje gibov;
  • spoznavanje petih osnovnih gibov v Ori Tahiti in njihova uporaba v kratki koreografiji.

Na delavnici potrebujemo vodo in pareo* (pravokotni kos blaga ki ga zavežemo okoli bokov).

Delavnica Ori Tahiti plesa je za študentke članice Zdrava zabava brezplačna, za ostale udeležence 5€.

Udeleženke, ki bi si želele nadaljevati učenje plesa Ori Tahiti, so vabljene na tečaj, ki bo potekal vsak torek od 19.30 do 21. ure v Plesnem centru Fiona (Župančičeva 32, Koper). Cena tečaja za članice Zdrava zabava znaša 20€ mesečno (4 srečanja v obsegu 1,5 ure).

Prijave sprejemamo do 3.3.2018 na info@uszp.si.